Spletni brskalniki
19.05.2024 11:00
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Googlov iskalnik prinaša slabe novice za spletne strani

Google bo z vpeljavo umetne inteligence močno spremenil do zdaj vsem domač način brskanja po spletu.

Princip delovanja spleta verjetno vsi dobro poznamo, kajne? Spletne strani Googlu dovolijo, da jih ta prikaže med iskalnimi rezultati. Spletne strani na tak način dobijo obiskovalce in tako je Google lahko Google – ena najbogatejših korporacij na svetu. Vse to na račun organizacije vseh teh informacij, postavljanja oglasov na prava mesta in razvoja orodij, ki obogatijo uporabniško izkušnjo.

Kaj pa, če polovica te kupčije izgine? Nekako tako smo razmišljali v torek, 14. maja, ko je Google na svoji razvijalski konferenci prvič predstavil “AI Overviews”. Samo ime ni pretirano privlačno, v resnici pa gre za veliko nadgradnjo oz. bolje rečeno posodobitev iskalnika. Če bo deloval tako, kot je zamišljeno, bi to lahko pomenilo velike spremembe za promet na spletnih straneh, ki se trenutno zanašajo na Googlove algoritme.

“AI Overviews” sloni na nečem, kar Google počne že dolgo, vendar v tem primeru vse skupaj dviguje stopničko višje. Verjetno ste že zasledili, da če na primer v Google vtipkate ime slavne osebe, pred “organskimi” rezultati vidite panel, kjer so predstavljene informacije, ki jih Google najpogosteje vzame iz Wikipedie. Tako dobite osnovne informacije, ne da bi vam bilo treba dejansko odpreti spletno stran.

Kmalu lahko torej pričakujemo veliko spremembo, imenovano “AI Overviews”. Na Googlovi konferenci je Liz Reid, direktorica Google Searcha, opisala, kako bodo v bodoče stregli informacije o knjigah, filmih, potovanjih in še več. V kratkem video posnetku so prikazali primer, kako je nekdo Googlu postavil vprašanje. Google je ponudil rezultat v obliki precej dolgega besedila in rešitve. Nobenega dodatnega klika ni bilo potrebnega.

Seveda Google teh informacij ni napisal sam, temveč jih je nekdo drug. Za temi informacijami stoji več avtorjev, so pa bile združene v en jasen odgovor. Umetno inteligentni panel sicer vsebuje povezave do vsebin na spletu, vendar je vprašanje, zakaj bi uporabnik dodatno klikal, če ima vse potrebne informacije na enem mestu. Vsekakor vidimo prednosti za uporabnika in Google, izginja pa druga stran kupčije, torej koristi za spletne strani.

Novost “AI Overviews” je že na voljo v ZDA, do konca leta pa naj bi bila tudi drugod po svetu. Najbolj so lahko zaskrbljeni vsi, ki se tako ali drugače ukvarjajo s spletno prodajo, kajti ta posodobitev popolnoma spreminja svetovno spletno ekonomijo. Že ko je Google dodal kratke povzetke informacij, ki jih vidimo danes, se je promet spletnih strani zmanjšal. Analitično podjetje SimilarWeb je to poimenovalo “zero click” efekt. Preprosto povedano uporabnikom ni potrebno obiskati vira informacije, saj je ta takoj na voljo.

Google se s tem v celoti ne strinja. Liz Reid je v blogu zapisala: “Opažamo, da povezave v AI Overviews beležijo večje število klikov v primerjavi s stranjo, ki je prikazana na klasičen način, kot smo ga zdaj vajeni”. Googlov predstavnik za odnose z javnostmi je povedal, da se podjetje zaveda, da morajo biti za vsebino, ki bo v “AI Overviews”, ustvarjalci motivirani, da jo ustvarijo. Google bo, kot trdijo sami, zelo natančno spremljal učinek nove posodobitve na promet spletnih strani.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik Google


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več