Digitalizacija
18.03.2013 16:11

Deli z drugimi:

Share

Novi trend digitalnega marketinga – mobilni marketing!

Potrošniki stalno uporabljajo mobilne telefone - to izkoristite!
Potrošniki stalno uporabljajo mobilne telefone - to izkoristite!

Digitalni marketing je področje, ki se izredno razvija iz leta v leto. Vsi, ki se s tem področjem ukvarjajo morajo slediti modernim trendom, sicer jih bo čas povozil. Eden od sodobnih trendov, ki se mu oglaševalci, prodajalci in tržniki morajo prilagoditi, je trend mobilnega marketinga.

Število ljudi, ki je kupilo mobilne telefone v letu 2012 je bistveno večje od tistih, ki so kupili računalnik, kar je očiten pokazatelj, da mobilnega marketinga preprosto ne gre zanemarjati. Mobilni telefoni (pa tudi druge mobilne naprave) postajajo stalen spremljevalec mladih ljud – na njih pregledujejo socialna omrežja, opravljajo spletne nakupe, deskajo po spletu … Ta dejstva težko spregledajo ljudje v marketingu.

Na prvem mestu je zato zagotovo izdelava vsebin, ki so mobilnim napravam prijazne. Internetna stran, ki ni prilagodljiva velikosti zaslona, za današnje čase ni primerna – na ta način se namreč lahko izgubi številne potencialne kupce ali stranke. Za lažjo ilustracijo, tole je klasična stran Računalniških novic, tole pa mobilna različica. Bistveno je, da je internetna stran prilagodljiva manjšim ter različno velikim zaslonom in ločljivostim ter da ni preobremenjena z “velikimi” podatki (npr. slike, ki so bolje optimizirane, manjše in zasedejo manj pomnilnika). Velike slike in video posnetki torej niso primerni za mobilno internetno stran, do katere dostopajo uporabniki s počasnejšo mobilno povezavo. Izdelava mobilne internetne strani ni velik podvig, saj jo lahko priredi že oseba z znanjem programiranja, obstajajo pa tudi številna podjetja, ki nudijo te storitve po ugodni ceni.

Komunikacija preko mobilnih kanalov je naslednji faktor, ki ga ne gre zanemariti. Komuniciranje preko mobilnih naprav in drugih digitalnih kanalov je vsekakor bolj enostavno in bolj učinkovito kot klasične oblike komunikacije. Sodobni trend komuniciranja gre v smeri pošiljanja vsebinskih sporočil (sms) uporabnikom mobilnih naprav. Nadlegovanje uporabnikov s klici je preživeta metoda.

Enako lahko trdimo tudi za oglaševanje. Podjetja morajo poiskati poti kako oglaševati preko mobilnih telefonov. Oglasi morajo biti prilagojeni operacijskim sistemom mobilnih naprav, posredujejo se preko mobilnih kanalov (sms sporočila) itd.


Že razmišljate mobilno?


Prijavi napako v članku