Računalništvo, telefonija
02.02.2019 07:43

Deli z drugimi:

Share

Novi Raspberry Pi za manj kot 22 evrov

Računalnik Raspberry Pi Compute Module 3+ za malo denarja ponuja veliko.
Računalnik Raspberry Pi Compute Module 3+ za malo denarja ponuja veliko.

Priljubljenost kompaktnih a zmogljivih osebnih računalnikov Raspberry Pi je med računalniškimi zanesenjaki še vedno zelo visoka širom sveta. To ne preseneča, saj je mogoče na njegovi osnovi zgraditi zelo zanimive naprave. Od naprav za predvajanje večpredstavnostnih vsebin do spletnih strežnikov za deljenje datotek. Ker pa konkurenca na tem področju ne počiva, ne preseneča, da je podjetje Raspberry pripravilo novi model računalnika Raspberry Pi, ki mu je bila dodeljena oznaka Compute Module 3+.

Računalnik Raspberry Pi Compute Module 3+ je namenjen predvsem za industrijska okolja, brez težav pa se ga lahko uporabi tudi za domače potrebe. Novost v primerjavi s predhodnikom prinaša predvsem izboljšan procesor, saj je opremljen z enakim mobilnim procesorjem kot model Raspberry Pi 3B+. Tu namreč gre za zmogljiv a energijsko varčen štirijedrni mobilni procesor Broadcom BCM2837BO s frekvenco 1,2 gigahercev.

Preostala strojna oprema obsega še gigabajt sistemskega pomnilnika, za shranjevanje podaktov pa so na voljo kar trije modeli novosti, in sicer z osmimi gigabajti, 16 gigabajti in 32 gigabajti pomnilnika. Ta pomnilnik je seveda namenjen tako shranjevanju podatkov kot namestitvi operacijskega sistema. Za vstopni model osebnega računalnika Raspberry Pi Compute Module 3+ je treba v Združenih državah Amerike odšteti zgolj preračunanih 21,7 evrov, medtem ko je najzmogljivejši model vrednoten na preračunanih 34,8 evrov.

Kupcem je seveda na voljo tudi paket razvijalskih orodij Compute Module 3+ Developmental Kit, ki vključuje posebnem modul CMIO, osebni računalnik Compute Module 3+ Lite z 32 gigabajti vgrajenega pomnilnika, vmesniki za pritrditev digitalnega fotoaparata in zaslona ter kabla vrste USB Type-A in USB Type-B. Maloprodajna cena za novost še ni bila razkrita, verjamemo pa, da ne bo pretirano visoka.


Prijavi napako v članku