Računalništvo, telefonija
30.08.2017 14:47
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi pomembni mejnik za superhitri vlak Hyperloop!

Razvoj najhitrejšega vlaka poteka po načrtih!
Razvoj najhitrejšega vlaka poteka po načrtih!

Superhitri vlak Hyperloop One je v zadnjem času deležen precejšnje medijske pozornosti, saj gre za edinstven vlak oblike kapsule, ki se premika po ceveh, saj je pritisk oziroma upor zraka tu precej zmanjšan, kar posledično omogoča zelo hitro gibanje. Za razvoj vlaka prihodnosti ima podjetje Hyperloop One na voljo kar precej denarja, in sicer 71 milijonov evrov. Če bo projekt uspešen, pomeni, da bodo lahko potniki skupaj s prtljago za potovanje med krajema oddaljenima 150 kilometrov skupno potrebovali zgolj 12 minut.

Ta cilj je sodeč po najnovejšem dosežku razvojne ekipe WARR iz tehnične univerze v Minhenu povsem mogoč. Inženirjem je namreč uspelo s superhitrim vlakom Hyperloop One na progi dolžine 1,2 kilometra doseči končno hitrost kar 320 kilometrov na uro. Izjemen podvig je uspel z elektromotorjem moči 50 vatov in miniaturno različico potniške kabine, ki je tehtala le 80 kilogramov. Kljub temu gre za izjemen dosežek, pridobljeno znanje pa bo seveda mogoče uporabiti pri vlaku Hyperloop One za prevoz ljudi.

Preden pa bo vlak Hyperloop One lahko potoval s hitrostjo 1.200 kilometrov na uro bo potrebno še podaljšati cev, kar pa naj bi se zgodilo kmalu. Novi vlak bo najprej zaživel v Združenih arabskih emiratih, in sicer med mestoma Dubaj in Abu Dabi, ki sta medsebojno oddaljena 150 kilometrov, nekoliko kasneje pa še med drugimi večjimi mesti. To bo seveda močno zmanjšalo čas prevoza med večjimi mesti.


Prijavi napako v članku