Strojna oprema
08.04.2024 11:13
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

PCI-Express 7.0 bo ekstremno hiter

Podatkovno vodilo PCI-E 7.0 bo nekaj posebnega, in sicer na račun hitrosti. To naj bi zaživelo že v teku leta 2025. Razvoj

Skupina PCI Special Interest Group (PCI SIG) je objavila prvi uradni osnutek specifikacije PCIe Gen 7.0, ki vključuje vse spremembe specifikacije Gen 7 v primerjavi s PCI Gen 6.

Gen 7 je naslednja revizija PCI Express po Gen 6. Če ste mislili, da je Gen 6 že zelo hiter, bo Gen 7 podvojil pasovno širino Gen 6 in bo omogočal hitrosti prenosa podatkov do 128 GT/s. To pomeni, da lahko reža PCIe Gen 7 x16 dvosmerno prenese kar 512 GB/s iz procesorja na dodatno kartico, ki podpira Gen 7, in obratno.

Kljub temu, da je Gen 7 v primerjavi s svojim predhodnikom močno povečal pasovno širino, uporablja nekatere funkcije, ki jih Gen 6 uporablja že danes, vključno s signalizacijo PAM4 in kodiranjem v načinu flit 1b/1b. Zaradi tega je arhitekturna zasnova Gen 7 presenetljivo podobna Gen 6, kar bi lahko pospešilo sprejetje pri proizvajalcih, ki že imajo izkušnje z uvajanjem Gen 6.

S prehodom s PCIe 4.0 na 5.0 se je podvojila hitrost prenosa podatkov s povečanjem frekvence vodila, kar je prineslo nove omejitve, kot je približno prepolovljena dolžina sledi. To je pomenilo, da je bilo treba naprave postaviti bližje skupaj, da bi ohranili celovitost signala, poleg tega pa so se pojavile zahteve po debelejših osnovnih ploščah in bolj robustnih materialih.

Novi vmesnik PCIe 6.0 ponovno podvoji prepustnost, vendar se ta poveča s prehodom na kodiranje PAM-4 iz NRZ namesto s povečanjem frekvence, zato zahteve glede dosega/razdalje ostajajo približno enake. Vendar je kodiranje PAM-4 bolj občutljivo na napake, zato se je stopnja napak povečala kljub dodanemu popravljanju napak naprej (FEC). Medtem ko se je pasovna širina podvojila, se je povečala tudi stopnja napak, kar zmanjšuje efektivno pasovno širino.

PCIe Gen 7 še dolgo ne bomo videli, tudi po debiju leta 2025 ne. Te vrhunske tehnologije običajno potrebujejo nekaj let, preden postanejo splošno na voljo za potrošnike. Sprva jih bomo videli zgolj v podjetjih oziroma strežniških okolij.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
grafične tablice


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808