Računalništvo, telefonija
08.04.2016 10:40

Deli z drugimi:

Share

Novi iPhone SE vreden le 140 evrov

Stroški izdelave pametnega mobilnega telefona iPhone SE so povsem nizki!
Stroški izdelave pametnega mobilnega telefona iPhone SE so povsem nizki!

Novi iPhone SE je, na presenečenje mnogih, deležen številnih pozitivnih kritik, čeprav prodaja Applu ne gre ravno dobro od rok. Kot glavne prednosti naprave se poudarjajo specifikacije. V tem pogledu novi iPhone SE ne zaostaja za iPhone 6S vendar s to razliko, da je zaslon neprimerljivo manjši kar pomeni, da ima naprava manj slikovnih točk oziroma dela z odpiranje in zapiranjem aplikacij in ostalih podobnih dejavnosti.

Novi iPhone SE pa je za razliko od zmogljivejšega brata iPhone 6S precej cenejši. Zanesenjaki spletnega portala IHS Technology so namreč na podlagi javno dostopnih cen prišli do »spoznanja«, da skupna cena materialov vgrajenih v novost ne presega preračunanih 140 evrov za model s 16 gigabajti pomnilnika in preračunanih 150 evrov za model s 64 gigabajti pomnilnika. Pri mobilnem telefonu iPhone SE največji strošek predstavlja procesor Apple A9, saj je njegova cena postavljena na preračunanih 19 evrov. Za zaslon naj bi podjetje Apple odštelo 17 evrov, medtem ko je vrednost mobilnega procesorja Qualcomm postavljena na preračunanih 13 evrov.

Tu velja opozoriti, da zanesenjaki spletnega portala IHS Technology pri skupni ceni materialov pametnega mobilnega telefona Apple iPhone SE niso upoštevali stroškov pakiranja, logistike, marketinga, razvoja programske opreme in podobno. To pomeni, da so dejanski stroški proizvodnje Applovega poceni mobilnega telefona malenkostno višji. Kljub temu bo Apple od vsakega prodanega mobilnega telefona kar precej zaslužil.


Prijavi napako v članku