Telefoni
21.04.2016 17:08
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi iPhone SE povzroča velike težave proizvajalcem telefonov Android

Pametni mobilni telefon iPhone SE in manjša tablica iPad Pro bosta kmalu pristala v rokah prvih kupcev.
Pametni mobilni telefon iPhone SE in manjša tablica iPad Pro bosta kmalu pristala v rokah prvih kupcev.

Podjetja kot so Huawei, Xiaomi, Vivo in Oppo ponavadi niso v neposredni konkurenci s podjetjem Apple. Navsezadnje omenjeni kitajski proizvajalci pametnih telefonov Android cenovno ponujajo neprimerljivo cenejše modele pametnih telefonov. Vendar pa se kot kažejo nova poročila pri podizvajalcih, ki proizvajajo komponente za pametne telefone Android, to spreminja in glavni krivec za takšno stanje naj bi bil novi iPhone SE.

Po napovedih analitikov prodaja iPhone SE na zahodnih trgih ne dosega visokih številk. V ZDA naj bi se tako v prvem četrtletju prodalo zgolj med 5 in 8 milijonov iPhonov SE. Povsem druga zgodba pa se odvija na trenutno najbolj pomembnem, kitajskem trgu. Prednaročila za iPhone SE so po poročanjih dosegla 3,4 milijona telefonov. Zlasti zlata različica je na kitajskem trgu izjemno priljubljena. Visoko povpraševanje po novem iPhone SE pa neposredno vpliva na lokalne ponudnike.

Po poročanju medijev naj bi lokalni proizvajalci sestavnih delov za omenjene proizvajalce pametnih telefonov Android, že zmanjševali proizvodnjo. Tako naj bi večina podizvajalcev proizvedla zgolj med 70 in 80 odstotki prvotno načrtovane količine za leto 2016. To pomeni padec proizvodnje med eno petino in v nekaterih primerih celo več kot eno četrtino. Takšno zmanjšanje proizvodnje pa ima velik vpliv na podjetja kot so Huawei in Xiaomi. Za razliko od Appla tekmujejo kitajski proizvajalci predvsem na podlagi dostopnih cen. Nizke cene pa so posledica nižjih stroškov proizvodnje, ki pa se z zmanjšanjem proizvodnje povečujejo.

Razlogov za takšno stanje je več. Med drugim je Apple na trgu ponudil cenovno dostopno vendar kljub temu kvalitetno alternativo pametnim telefonom Android. Na zahodnih trgih znaša cena za vstopni model iPhone SE vsega 399 ameriških dolarjev kar je bistveno manj od običajnih 700 ameriških dolarjev, kot je cena za iPhone 6S. Po drugi strani pa so se pri Applu držali smernik izdelave kvalitetne naprave, uporabe boljših materialov kot je aluminij in integracijo strojne opreme, ki je primerljiva z aktualnima iPhone 6S in 6S Plus. Zanimiva kombinacija, ki zaradi dostopnejše cene prinaša več konkurence na trg pametnih telefonov v srednjem in nižjem cenovnem razredu.


Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku