Telefoni
25.07.2016 12:22
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kritičen teden za Apple, ki bo objavil rezultate poslovanja za letošnje drugo četrtletje. Obeti niso dobri

Meseca marca naj bi Apple presenetil z bogato paleto novosti.
Meseca marca naj bi Apple presenetil z bogato paleto novosti.

Podjetje Apple je v zadnjih letih četrtletje za četrtletje podiralo prodajne rekorde in slej ali prej je bilo za pričakovati, da se bo takšen trend nekje ustavil oziroma vsaj upočasnil. To se očitno dogaja v letu 2016. Po tem, ko so za prvo četrtletje objavili prvi upad prodaje pametnih telefonv iPhone, naj bi se trend v drugem četrtletju letošnjega leta nadaljeval.

Pred samo objavo poslovnih rezultatov se seveda na trgu pojavljajo že številne ocene. Analitiki to uporabljajo kot pomemben dejavnik pri vrednotenju delnice na borzi. Pri MarketWatch so tako zbrali ocene različnih podjetij, ki se ukvarjajo s finančnimi analizami in obeti niso spodbudni. Trenutna generacija pametnih telefonov iPhone 6S in 6S Plus prodajno ni dosegla podobnih rezultatov od predhodne generacije. V prvem četrtletju letošnjega leta je Apple namreč prodal manj iPhonov kot prvo četrtino v letu 2015. V tem trenutku pa k slabšim prodajnim rezultatom prispevalo tudi dejstvo, da veliko uporabnikov že čaka na novo generacijo iPhone 7. Apple naj bi tako v drugem četrletju letošnjega leta prodal 40 milijonov iPhonov in s tem za 8 milijonov manj kot v drugem četrtletju leta 2015. Temu naj bi sledil tudi padec celotnih prihodkov podjetja saj predstavlja prodaja iPhonov levji delež v celotnih prihodkih Appla.

Po drugi strani pa vse pomembnejšo vlogo igrajo digitalne storitve. Apple Pay, Apple Music, App Store in ostala ponudba je iz vidika celotnih prihodkov v prvi četrtini letošnjega leta že presegla prodajo računalnikov Mac. Tako naj bi bilo tudi v prihodnje oziroma naj bi digitalne storitve še pridobivale na pomembnosti.

Obeti pred objavo poslovnih rezultatov tako niso spodbudni in nekateri že napovedujejo, da naj bi letos prodaja iPhonov prvič upadla tudi na letni ravni. Trg pametnih telefonov je očitno dobro pokrit in rasti več niso visoke.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku