Računalništvo, telefonija
17.03.2020 11:10

Deli z drugimi:

Share

Novi iPhone 12 znatno zmogljivejši od tablice iPad Pro?

Novi Apple iPhone 12 naj bi prinesel kar nekaj novosti.
Novi Apple iPhone 12 naj bi prinesel kar nekaj novosti.

Pri podjetju Apple naj bi bilo že vse skoraj nared za predstavitev pametnega mobilnega telefona iPhone naslednje generacije. Tu seveda govorimo o pametnem mobilnem telefonu iPhone 12, ki naj bi poleg tehnologije 5G prinesel tudi možnost prijave v telefon preko bralnika prstnih odtisov, ki bo vgrajen neposredno pod zaslon. Za prenos podatkov in polnjenje naj bi bil na voljo vmesnik USB-C, kar bi lahko bila posledica pritiska Evropske unije. Zaslon pametnega mobilnega telefona iPhone 12 bo imel minimalno zarezo, kar bo povečalo površino prikaza slik in izboljšalo izgled samega telefona.

Pametni mobilni telefon Apple iPhone 12 naj bi bil tudi precej zmogljivejši v primerjavi z njegovim predhodnikom. Ta naj bi bil namreč opremljen z novim mobilnim procesorjem Apple A14 Bionic, štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika in vgrajenim pomnilnikom s 64 gigabajti, 256 gigabajti in 512 gigabajti prostora. Prvi preizkusi opravljeni s strani zanesenjakov spletnega portala Geekbench pa so pokazali, da naj bi bila novost celo zmogljivejša od Applovega tabličnega računalnika iPad Pro. Novost je namreč v enojedrnem načinu dosegla 1.658 točk, v večjedrnem pa 4.612 točk, medtem ko je procesor A12X tablice iPad Pro v enojedrnem načinu dosegel zgolj 1.100 točk, v večjedrnem pa okoli 4.568 točk. To sicer ne preseneča, saj naj bi bil novi procesor Apple A14 Bionic izdelan s pomočjo napredne 5 nanometrske tehnologije in bo podatke preračunaval pri frekvenci okoli treh gigahercev.

Za prikaz slik pa bo novi pametni mobilni telefon iPhone podjetja Apple imel na voljo zaslon Super Retina XDR s 14,7-centimetrsko (5,8-palčno), 15,5-centimetrsko (6,1-palčno) oziroma 16,5-centimetrsko (6,5-palčno) diagonalo (odvisno od različice), zajem slik pa bo zaupan slikovnim tipalom ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk, ki naj bi bile kakovostnejše v primerjavi z obstoječimi. Računalniški gigant bo dodal tudi tridimenzionalno kamero, ki bo zagotavljala uporabo tehnologije Augmented Reality (AR). Tu seveda ne smemo spregledati podpore za hitra in zanesljiva brezžična omrežja Wi-Fi 802.11ay.

Maloprodajne cene prihajajočega pametnega mobilnega telefona iPhone 12 naj bi bile primerljive s cenami telefona iPhone 11. To pomeni, da bo za vstopno različico najcenejšega modela treba odšteti okoli 700 evrov, za nekoliko zmogljivejšo pa okoli 1.000 evrov. Vstopna različica najzmogljivejšega modela pa bo vrednotena na okoli 1.100 evrov.


Prijavi napako v članku