Televizorji
18.01.2017 18:18
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi, hitrejši HDMI 2.1 kabli so že na poti

Novi, hitrejši HDMI 2.1 kabli so že na poti
Novi, hitrejši HDMI 2.1 kabli so že na poti

Letošnji CES (Consumer Electronics Show) je med številnimi novostmi in zanimivostmi razkril nove specifikacije HDMI 2.1 vmesnika, ki prinaša hitrejše delovanje, katerega bodo najbolj veseli vsi ljubitelji videoiger, potem boljšo avdio kvaliteto in celo 8K resolucijo.

Večja resolucija in stopnja osvežitve

Novi HDMI 2.1 kabli bodo omogočali hitrejšo stopnjo osvežitve – 8K resolucijo pri 60 FPS (slik na sekundo) in 4K resolucijo pri 120 FPS (slik na sekundo) – kar bo največja konkurenčna prednost, predvsem za prodajo vsem zagriženim igralcem videoiger in ostalim tehnološkim “geekom”.

Direktor marketinga pri HDMI Licensing, Jeff Park, je dejal, da so povečali resolucijo, Olimpijske igre v Tokiju, leta 2020, pa naj bi po njegovem mnenju bile ključna za 8K televizijsko vsebino. HDMI si seveda vseskozi želi biti v samem vrhu, HDMI 2.1 pa gre še korak naprej, kajti nove specifikacije bi lahko zmogle celo 10K resolucijo.

Ali zares potrebujem 8K resolucijo?

Mogoče ne ravno danes, vendar pa zagotovo čez nekaj časa. Park pravi, da dandanes ne gre zgolj za linearno vsebino, temveč gre za VR. “VR targetira izjemno visoke resolucije in visok “frame rate”, industrija virtualne resničnosti pa med drugi cilja na VR aplikacije, ki bi zahtevale resolucijo 8K pri 240Hz”, je dodal Park. Slednje vrednosti niso zajete v specifikacijah HDMI 2.1 vmesnikih, vendar so dosegljive ob naslednji izdaji. Park celo meni, da bodo nekateri akterji preskočili 4K in se usmerili neposredno v 8K resolucijo.

“Game Mode VRR”

Značilnost novega HDMI 2.1 vmesnika je tudi Game Mode VRR, ki vključuje “real-time” interakcijo. VRR pomeni “Variable Refresh Rate”, kar pomeni manj zaostajanja slike in manj “trganja” okvirjev. Kakorkoli že, vse to so dobre novice za igralce iger, ker HDMI 2.1 omogoča, da 3D grafični procesor nudi in prikazuje sliko v realnem času, kar bo pomenilo večjo fluidnost igranja in možnost boljše uporabniške izkušnje.

Kaj pomeni “Dynamic HDR”?

Vedno bolj popularni HDR (“visoko dinamično območje”), s prihodom HDMI 2.1 postaja še bolj dinamično. “Dynamic HDR” v bistvu pomeni to, da bodo najkvalitetnejše vrednosti globine, svetlobe, kontrasta in barvnega spektra prišle do uporabnikove televizije po odtenkih, torej bo celotna slika dinamično sestavljena iz odtenkov.

Kdaj lahko pričakujemo prve televizije, ki bodo pripravljene na HDMI 2.1?

Paul Gagnon iz podjetja IHS Technology, je za portal “TechRadar” povedal, da bomo najverjetneje že letos srečali prve takšne televizije. “Proizvajalci televizij ne zavračajo ideje o novem HDMI standardu. Morda res ne želijo plačevati visokih zneskov za uporabo standarda, vendar ravno ta omogoča boljši HDR in visoke resolucije nove generacije”, pravi Gagnon.

Park meni, da bo HDMI 2.1 podobno kot vse nove tehnologije povzročil velik “bum” v svetu tehnologije, prve prilagojene televizije pa pričakuje v naslednjih 12-ih mesecih. “Zelo hitro bomo imeli na voljo produkte namenjene masovni rabi, po normalnih cenah”, še dodaja Park.

Vas zanima več iz te teme?
LCD televizorji LED televizorji

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več