Spletni brskalniki
19.09.2012 10:55

Deli z drugimi:

Share

Novi Google Chrome z možnostjo “brez sledenja”

Na brskalniku Chrome 21 lahko uporabljamo spletne kamere in mikrofone brez nameščanja programskih dodatkov.
Na brskalniku Chrome 21 lahko uporabljamo spletne kamere in mikrofone brez nameščanja programskih dodatkov.

Podjetje Google ne slavi ravno kot zelo skrben varuh osebnih podatkov njihovih uporabnikov. Kljub temu se je odločilo, da novo poskusno različico spletnega brskalnika Chrome opremi s funkcionalnostjo »Do Not Track« (Brez sledenja). Ta zasebnost spletnih deskarjev varuje na način, da oglaševalcem preprečuje sledenje aktivnostim uporabnikov skozi vključke (Facebook, Twitter, Google Analytics in podobno) na različnih spletnih straneh. Za podobno potezo so se pred kratkim odločili tudi programerji spletnih brskalnikov Internet Explorer in Mozilla Firefox.

Funkcionalnost »Do Not Track« poskusne različice spletnega brskalnika Google Chrome temelji na tako imenovanem konceptu »opt-out«. To dejansko pomeni, da bodo oglaševalci prenehali sledili uporabniku le, če bo ta to želel. Uporabnik bo moral možnost sledenja namreč sam onemogočiti znotraj spletnega brskalnika. Za enako koncept so se odločili tudi programerji brskalnika Mozilla Firefox. Varovanje zasebnosti v spletnem brskalniku Internet Explorer 10 pa temelji na konceptu »opt-in«, kar pomeni, da bodo lahko oglaševalci sledili uporabniku le, če bo ta to želel. Uporabnik bo moral možnost sledenja namreč sam vključiti znotraj spletnega brskalnika. S tem je uporabniku zagotovljena t. i. »privzeta zasebnost«.

Pri tem velja omeniti, da funkcionalnost »Do Not Track sama po sebi še ne zagotavlja popolne zasebnosti. Upravljavci spletnih strežnikov imajo namreč možnost, da to »zastavico« ignorirajo, vendar to počne le peščica izmed njih. Poskusna različica spletnega brskalnika Google Chrome s funkcionalnostjo »Do Not Track« je že na voljo za prenos, in sicer na spletnem naslovu http://goo.gl/kwLra. Možnost zagotavljanja zasebnosti bo kakopak vgrajena tudi v končno različico brskalnika Chrome. Ta bo na voljo predvidoma konec leta.

Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik

Prijavi napako v članku