Računalništvo, telefonija
15.11.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

Novi Firefox je hiter kot raketa!

Novi spletni brskalnik Firefox vas bo zagotovo takoj navdušil!
Novi spletni brskalnik Firefox vas bo zagotovo takoj navdušil!

Številne nedavne raziskave trga spletnih brskalnikov so pokazale, da tretje mesto med spletnimi brskalniki trenutno zasega spletni brskalnik Mozilla Firefox. Da bi nekdaj priljubljenemu spletnemu brskalniku ponovno povrnili staro slavo, programerji organizacije Mozilla že dobro leto dni delajo na novem inovativnem spletnem pogonu, ki mu je bila dodeljena oznaka Quantum. Novi pogon je končno na voljo tudi običajnim uporabnikom, saj je bil vgrajen v končno različico spletnega brskalnika Firefox 57 za osebne računalnike, prinesel pa naj bi občutno hitrejše brskanje po svetovnem spletu z manj sistemskega pomnilnika.

Spletni brskalnik Mozilla Firefox s pogonom Quantum zna uporabljati večje število procesorskih jeder, medtem ko so prejšnje različice uporabljale zgolj eno. Za optimalno uporabo novosti pa je treba razpolagati s procesorjem z vsaj štirimi procesorskimi sredicami ter osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika. To so na srečo specifikacije, ki jih ima že večina uporabnikov osebnih računalnikov. Pogon Quantum namreč lahko uporablja do 70 odstotkov uporabnikov spletnega brskalnika Firefox, in sicer na računalnikih z operacijskimi sistemi Windows 10, Windows 8 in Windows 7 in grafičnimi karticami Intel, AMD ali Nvidia.

Programerji organizacije Mozilla so se pri pripravi spletnega brsklanika Firefox 57 odločili tudi za spremembo grafičnega vmesnika. Novi spletni brskalnik je namreč izgubil dodatno iskalno polje (search bar), kar pomeni, da ima sedaj enotno polje za vnos spletnih naslovov in iskanje vsebin. S tem je dejansko postal primerljiv s sodobnimi različicami spletnih brskalnikov Google Chrome, Opera in Microsoft Edge, ki dodatnega iskalnega polja nimajo že dalj časa. Novost je dejansko opremljena z novim grafičnim vmesnikom, ki sliši na ime Photon in prinaša (poleg tehnologije Quantum) še določene izboljšave v hitrosti nalaganja vsebin.

Novi Firefox je že na voljo za prenos na spletnem naslovu http://bit.ly/Mozilla-Firefox-RN in je bil seveda že preveden v slovenščino. V primeru težav pa vam bodo na pomoč priskočili strokovnjaki foruma Računalniških novic (http://bit.ly/ForumRN).


Prijavi napako v članku