Računalništvo, telefonija
28.06.2019 20:00

Deli z drugimi:

Share

Novi 3D tiskalnik 3D WOX večjih dimenzij

.. Sindoh je podjetje, ki je na slovenskem trgu prisotno že kar nekaj let, skoraj vsako leto pa izdajo nov model 3D tiskalnika ..
Novi 3D tiskalnik 3D WOX večjih dimenzij
Novi 3D tiskalnik 3D WOX večjih dimenzij

Tako je letos v juliju predviden izid doslej največjega Sindoh modela, to je 3DWOX 7X.

Tako kot njegovi predhodniki, 3DWOX 7X uporablja FFF tehnologijo, torej 3D ekstrudiranje kot proces 3D tiskanja s premerom filamenta 1,75 mm. 3D tiskalnik lahko natisne plasti debeline 0,05 mm, kar je skoraj najboljše, kar je mogoče doseči z večino 3D tiskalnikov.

Zanesljivo 3D tiskanje

3DWOX 7X omogoča tiskanje izdelka velikosti 380 x 390 x 450 mm. V notranjosti tiskalne komore je upogljiva kovinska mizica, ki omogoča hitro in preprosto odstranjevanje izdelka.

3DWOX 7X vključuje popolno samodejno niveliranje podlage za razliko od ostalih modelov, kjer je potrebna delno ročna nastavitev.

Druga zelo zanimiva značilnost je, da je komora za tiskanje posebej ogrevana, kar omogoča natančno kontrolo temperature med tiskanjem, s tem pa se poveča kakovost in zanesljivost tiskanja.

Velika sprememba – razen obsega tiskanja je, da 3DWOX 7X vključuje dva neodvisna ekstruderja, ki omogočata uporabo dveh različnih materialov v enem tiskalnem poslu. To ne pomeni nujno, da uporabljamo npr. dve različni barvi, ampak lahko en ekstruder vsebuje topljiv podporni material. S tem je možno preprosto 3D tiskanje zelo zapletenih geometrij z občutljivimi elementi. Pri odstranjevanju podpornega materiala ne prihaja do poškodb krhkih komponent, saj se podpora enostavno raztopi.

Oba ekstruderja pri modelu 3DWOX 7X delujeta povsem neodvisno. To pomeni, da lahko naprava izvede nekaj zanimivih manevrov tiskanja, vključno s dvakrat hitrejšim tiskanjem, tiskanjem podvojenih kopij, zrcalnih kopij. Trenutno še nimamo informacij, katere od teh bo Sindoh omogočil.

Še edinstvena značilnost ekstruderjev 3DWOX 7X: dovajanje filamenta je možno prek obeh mehanizmov: »Bowden« in »Direct«.

Razlika med direktnimi in Bowden ekstruderji je lokacija ekstruderja glede na toplo šobo. Direktni ekstruderji, kot že ime pove, so neposredno pritrjeni na toplo šobo in so del tiskalne glave. Ker so direktni ekstruderji nameščeni nad toplo šobo z majhnim prostorom med njimi, direktni ekstruder ohranja razdaljo, katero mora žarilna nit prepotovati od ekstruderja do tople šobe na minimumu. To vodi do glavnih prednosti omenjenega načina iztiska.

Nasprotno od direktnih ekstruderjev, Bowdenovi niso pritrjeni na tiskalno glavo. Namesto tega je ekstruder odstranjen iz tiskalne glave in je najpogosteje pritrjen na ohišje tiskalnika. Filament se napolni preko Bowdenove cevi.

Iz Sindoha sporočajo, da nameravajo dodati tudi zamenljive šobe v različnih velikostih. To bo omogočilo uporabo večjih šob, kar bo skrajšalo čas tiskanja pri velikih tiskanih opravilih.

3DWOX 7X vključuje velik 10,1-palčni barvni zaslon na dotik za nadzor delovanja. Omrežne možnosti vključujejo WiFi, USB in neposredno povezavo ethernet. Kot pri vseh 3DWOX tiskalnikih, je tudi tukaj na voljo vgrajena spletna kamera, funkcija za zmanjšanje šuma in HEPA filter.

Kaj pa izbira filamenta?

Model 3DWOX 7X poleg Sindohovih lastnih filamentov omogoča prosto izbiro materiala različnih proizvajalcev, podobno kot model 3DWOX 1. Sprejema različne materiale, vključno z PLA, ABS, Flexible, PVA (vse iz lastnega kataloga) ter PLA, ABS, ASA, PETG, PA in druge odprte materiale.

Za več informacij se obrnite na pooblaščenega zastopnika v Sloveniji, podjetje Solid World d.o.o. iz Radomelj. (P.R.)


Prijavi napako v članku