Računalništvo, telefonija
26.02.2015 11:58

Deli z drugimi:

Share

Nove tehnologije pretresajo avtomobilsko industrijo

Comtrade-ov ShareIT Meetup, ki je potekal v sredo, 18. 2. 2015, pod naslovom »Tehnološke spremembe pretresajo avtomobilsko industrijo«, je pritegnil preko 70 udeležencev, ki so do zadnjega kotička zapolnili Comtradeov Fun Room na Letališki 29b v Ljubljani.
MeetUp ShareIT
MeetUp ShareIT

O tem, kako nove tehnologije vplivajo na avtomobilsko industrijo in kakšen vpliv bodo imele na prihodnost, so spregovorili Anja Cimerman, razvijalka programske opreme na podjetju Comtrade in strastna uporabnica vseh novih tehnologij, Matej Čer, ustanovitelj in solastnik podjetja Avant car, in Marko Javornik, direktor za področje avtomobilske industrije na podjetju Comtrade.

Gostje so predstavili tri mejnike, ki bodo imeli v prihodnosti avtomobilske industrije močan vpliv. Spregovorili so o električnih, povezanih in avtonomnih avtomobilih, diskusija z udeleženci pa je načela tudi vprašanja o infrastrukturnih in pravnih težavah, ki jih moramo kot družba skupaj reševati, če želimo v prihodnosti omogočiti množično uporabo električnih in avtonomnih vozil.

Diskusija se je dotaknila tudi mobilnosti kot storitve (angl. Mobility as a Service, MaaS), ki postaja del strategije razvoja nekaterih evropskih in svetovnih prestolnic. Kot primer je Javornik izpostavil Helsinški načrt, v katerem naj bi v naslednjih desetih letih mesto uredili tako, da bo lastništvo avtomobila povsem odveč. Finska prestolnica načrtuje prenovo celotnega prometnega sistema s povezovanjem več načinov prevoza. Povezati želijo kolesa, vlake, deljeno vožnjo (t .i ride sharing) ipd., ki bi nadomestili vožnjo z lastnim avtomobilom in naredili lastništvo avtomobila v mestu povsem odvečno. Tovrstne rešitve naj bi mestu namreč omogočile čistejše okolje in manj prometnih konic, hkrati pa tudi znižale prevozne stroške prebivalcev.

Izpostaviljena je bila tudi vloga IT-ja in tehnologije v avtomobilski industriji. Tako udeleženci kot tudi sami govorci ugotavljajo, da začenja imeti tehnologija v avtomobilistiki vedno večjo vlogo, hkrati pa tudi pričakujejo, da se bo ta v prihodnosti še povečala.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku