Računalništvo, telefonija
03.02.2018 09:11
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nove pomnilniške kartice UFS obetajo veliko

Nove pomnilniške kartice UFS obetajo veliko
Nove pomnilniške kartice UFS obetajo veliko

Mobilne naprave po zmogljivosti postajajo vse bolj primerljive z osebnimi računalniki, zato prostora za shranjevanje podatkov in večpredstavnostnih vsebin ni nikoli dovolj. Poleg tega so klasične pomnilniške kartice (predvsem pa pomnilniške kartice microSD) postale prepočasne za shranjevanje ogromnih količin podatkov. Zaradi tega so strokovnjaki združenja JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) napovedali prihod precej zmogljivejših pomnilniški kartic, saj so objavili uradne specifikacije novega standarda za hitre pomnilniške kartice Universal Flash Storage 3.0 (UFS 3.0).

Pomnilniške kartice USF bomo našli predvsem v pametnih telefonih višjega cenovnega razreda in v številnih drugih napravah, kot so na primer avtomobilski računalniški sistemi. Novi standard bo dejansko pohitril delovanje teh naprav, saj obljublja prenos podatkov s hitrostjo do 11,6 gigabitov na sekundo, kar je dvakrat hitreje od trenutnega standarda UFS 2.1. V dvokanalnem načinu delovanja pa se hitrost prenosa podatkov poviša na kar 23,2 gigabitov na sekundo. Kljub hitrejšemu delovanju je napajalna napetost nižja, saj znaša le 2,5 volta, medtem ko kartice združljive s standardom UFS 2.1 potrebujejo napajanje v območju med 2,7 volti in 3,6 volti. To bo dejansko podaljšalo avtonomijo delovanja mobilnih naprav.

Poleg večje hitrosti prenosa podatkov in nižje napetosti delovanja novi standard za hitre pomnilniške kartice UFS 3.0 prinaša še odlično odpornost na ekstremne temperature. Te bodo namreč brez težav delovale v temperaturnem območju od minus 40 stopinj Celzija do 105 stopinj Celzija, kar pomeni, da bodo kot nalašč za računalniške sisteme avtomobilov. Zahvaljujoč dodatnim naprednim tehnologijam pa se bo izboljšala tudi zanesljivost shranjenih podatkov.


Prijavi napako v članku