Avtomobilizem
25.03.2021 06:00

Deli z drugimi:

Share

Nova številka revije: Z elektriko vstopamo v zeleno prihodnost

Svet že nekaj časa stremi k manjšemu ogljičnemu odtisu, rešitev pa se skriva v električni energiji, ki v primerjavi s fosilnimi gorivi bistveno manj onesnažuje okolje.

Moderna podoba električne energije se občutno razlikuje od podobe iz prejšnjega stoletja. Elektrika je dobrina, brez katere si ne predstavljamo sodobnega življenja. Zgodba na začetku 20. stoletja pa je bila popolnoma drugačna, ko je vladalo prepričanje, da bo elektrika krivec za propad takratne družbe. V stoletju razvoja se je marsikaj spremenilo. Nekoč je bila na voljo samo izbranim slojem, ki so imeli dostop do tedaj napredne infrastrukture. Sedaj se električna energija pretaka po stenah vseh domov in pisarn in tako poskrbi za delovanje in obstoj svetovne družbe.

Razširila se je tudi njena raba, saj se vse več pozornosti namenja alternativnim virom energije, kjer prevladuje električna energija. Transport počasi doživlja preobrazbo iz fosilnih goriv na električno energijo. Pojavljajo se nove transportne rešitve – manjša mestna električna vozila, električna kolesa in skiroji. V porastu so tudi klime in toplotne črpalke, ki so čista alternativa kurilnemu olju ali gretju na drva in jih lahko upravljamo s pametnimi napravi. Za delovanje vsega tega pa seveda potrebujemo električno energijo.

5 znakov, da vašemu shranjevalnemu pogonu jenjajo moči

Računalnik je prisoten v vsakem gospodinjstvu, v prenosni ali namizni obliki. Lahko ga uporabljamo za igranje iger, gledanje vsebin, za delo od doma ali šolanje na daljavo. Kakorkoli, znotraj ohišja, v možganih računalnika se skrivajo vsi naši podatki, slike, pomembni spomini, ki jih nočemo izgubiti. Na žalost je ena najpogostejših okvar prav na shranjevalnih pogonih. Vse računalniške komponente je enostavno zamenjati, izguba podatkov pa je v večini primerov nepopravljiva težava.

Vse več modernih računalnikov poganjajo pogoni Solid State, ki za razliko od klasičnih trdih diskov nimajo mehanskih delov. Posledično so bolj trpežni in odpornejši na poškodbe. Pri klasičnih trdih diskih so že močnejše vibracije in trki dovolj za poškodbo pogona. Kljub temu si SSD pogoni delijo enako usodo ostalih pogonov, ki uporabljajo flash spomin.

Več vsebine lahko preverite v sveži izdaji revije Računalniške novice, ki je že na voljo v vaši najljubši prodajalni časopisov in revij.

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte tudi:

  • Devet članic EU za prepoved prodaje “tradicionalnih” vozil
  • Netflix napovedal boj proti izmenjavi gesel
  • Huawei P50 Pro s prenovljeno obliko kamer

Sledite nam tudi na družbenih omrežjih:

Naročite se na revijo Računalniške novice TUKAJ.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več