Računalništvo, telefonija
14.03.2019 06:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova številka revije: Varnostni izzivi danes in jutri

Nova številka revije: Varnostni izzivi danes in jutri
Nova številka revije: Varnostni izzivi danes in jutri

Vse bolj se zavedamo, da je varnost v današnjem svetu izrednega pomena, ogroženi pa smo lahko na vsakem koraku in niti splet ni izjema. Obstaja pa tudi vrsta rešitev, s katerimi lahko nevarnosti omejimo.


V svetu informacijske tehnologije je naša identiteta močno povezana z napravami, ki jih uporabljamo. Predvsem pametni mobilni telefoni, pa tudi tablice, računalniki, pametne ure in celo avtomobili imajo o nas ogromno informacij. Pri uporabi večine teh stvari si na začetku ustvarimo profil in beleženje naših navad se začne.

Neposredno iz naših naprav je dostopna vrsta naših spletnih profilov in s tem naša identiteta, zato je zaščita dostopa do njih zelo pomembna. Imeti telefon brez gesla za vstop je torej precej neodgovorno. Proizvajalci so našli rešitve za odklepanje, ki so uporabnikom prijazne, saj ne zahtevajo risanja po zaslonu ali tipkanja gesel, zadostuje že prstni odtis ali pogled v zaslon. Tako res ni razloga, da ne bi poskrbeli vsaj za prvo stopnjo zaščite.

Pišemo tudi o lažnih novicah, ki so na spletu so prerasle v resno težavo, zato postaja vse bolj aktualen boj proti širjenju tovrstnih vsebin.

Kdo je tisti, ki lažnim novicam najbolj naseda? Kot kaže, je to starejša populacija uporabnikov interneta. Zadnja študija je pokazala, da so uporabniki, starejši od 65 let, veliko pogosteje delili lažne novice kot mlajši uporabniki interneta. Razlog, zakaj je temu tako, je pomanjkanje digitalne/računalniške pismenosti s strani ljudi, ki niso odraščali z internetom, prav tako pa na to vpliva še s starostjo povezano slabšanje kognitivnih sposobnosti. Od kod prihajajo in kako se pred njimi zaščititi ter kako se proti njim borijo velike korporacije? Vse to v novi številki Računalniških novic.

Več vsebine lahko preverite v sveži izdaji revije Računalniške novice, ki je že na voljo v vaši najljubši prodajalni časopisov in revij.


V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte tudi:

  • Najboljši spletni brskalniki za operacijski sistem Android
  • Nova večigralska igra slovenskega porekla
  • Tudi na videz zelo varno geslo je lahko ranljivo
  • Telefon, ki zdrži ves teden brez polnjenja

Sledite nam tudi na družbenih omrežjih:


Prijavi napako v članku