Računalništvo, telefonija
24.10.2019 06:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova številka revije: Pametno je imeti pametni dom

Pametni domovi so v porastu. Poznamo kup sistemov, ki nam že danes olajšajo marsikatero opravilo. Pametnih naprav, povezanih v IoT, je cela vrsta, z internetno povezavo pa jih lahko upravljamo kadarkoli in kjerkoli.
Nova številka revije: Pametno je imeti pametni dom
Nova številka revije: Pametno je imeti pametni dom

Danes je že marsikateri dom pameten. Seveda se razlikujejo po številu naprav, a vsaj nekaj pametnih naprav najdemo že v veliko domovih. Z razvojem tehnologije, novih rešitev in z vedno večjim zaupanjem uporabnikov do tehnologije je trend v porastu. Poglavitni prednosti pametnega doma sta več udobja in večja varnost. Kmalu ne bomo več našli naprave, ki ne bi imela svoje pametne različice. Pametni zvočniki, senčila, luči, prezračevanje, bela tehnika, vtičnice, kamere – pametnim napravam je težko slediti, saj jih je iz dneva v dan več. Omislimo si lahko vrsto pametnih senzorjev, ki nam vsak trenutek lahko sporočijo, če je kdo vstopil v stanovanje, če je prišlo do razlitja vode ali morda pušča plin.

Nekaj sto evrov je dovolj, da konkretno zakorakamo v smer pametnega doma. S tem si na primer omislimo pametne vtičnice, pametne žarnice, dodamo še pametni zvočnik ali kaj iz nabora bele tehnike in dom že kar konkretno spremenimo.

5G tehnologija prihaja v letu 2020 v vse sfere

O tem, kako bo prihod 5G tehnologije spremenil naša življenja, obstaja ogromno takšnih in drugačnih napovedi. Kakšna pa je realnost in kaj lahko pričakujemo že prihodnje leto?

Kljub temu, da “svetlobne hitrosti” prenosa podatkov že počasi prihajajo na telefone, da proizvajalci avtomobilov že izdelujejo samovozeča vozila, ki se med seboj pogovarjajo, da obstajajo prvi poizkusi operacij na daljavo in da 5G tehnologija ponekod že nadomešča klasično Wi-Fi povezavo, se vse to še vedno zdi kot daljna prihodnost. Ne glede na vse, smo lahko veseli, da je končno viden napredek na tem področju.

Qualcomm, ki izdeluje čipe in modeme, ki jih bodo potrebovali vsi 5G telefoni v ZDA, je že objavil načrt, v katerem lahko vidimo, kdaj bo 5G tehnologija po njihovih pričakovanjih resnično zaživela. Qualcomm pa ni edini veliki igralec na tem področju – Huawei, Nokia in Ericsson prav tako intenzivno razvijajo dotično tehnologijo – vendar je Qualcomm z obsežnostjo investicij v razvoj 5G tehnologije daleč pred vsemi.

Več vsebine lahko preverite v sveži izdaji revije Računalniške novice, ki je že na voljo v vaši najljubši prodajalni časopisov in revij.

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte tudi:

  • Uradno predstavljen Googlov telefon Pixel 4
  • Za vesoljski svetovni splet še več satelitov?
  • 30 % zaposlenih bi zamenjalo svoje šefe za robote

Sledite nam tudi na družbenih omrežjih:


Prijavi napako v članku