Življenjski slog
Poslovne rešitve
20.01.2022 12:45
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova številka revije: Kako se pripravljamo na delovna mesta, ki še ne obstajajo?

Tehnologija je močno spremenila podobo izobraževanja. Dostop do informacij je prek spleta vedno na dosegu rok, priložnosti za formalno učenje pa so na voljo preko spletnih tečajev, učilnic, podcastov in tradicionalnih šolskih programov.

Tehnologija je močno orodje, ki lahko na več načinov podpira in preoblikuje izobraževanje. Od tega, da učiteljem olajša ustvarjanje učnih gradiv do novih načinov učenja in sodelovanja. V zadnjih dveh letih pa je izobraževanje na daljavo z vstopom virusa Covid-19 v naša življenja dobilo povsem nove dimenzije, pri čemer je tehnologija odigrala pomembno vlogo.

Bodo učitelji v učilnicah prihodnosti prisotni?

Izobraževalne ustanove z različno hitrostjo uvajajo tehnološke spremembe. Neizpodbitno dejstvo je, da se tudi najbolj staromodni učitelji ne morejo izogniti implementaciji novih orodij, ki temeljijo na sodobni tehnologiji. Slednja so ali pa še bodo postala temelj šolskega vsakdana. Tudi največji nasprotniki tehnologije v učilnici so morali v koronskih časih popustiti zahtevam šolstva in učencev.

Učilnice prihodnosti naj bi bile zaznamovane z učno analitiko, inteligentnimi mentorji, AI in strojnim učenjem. Če se bodo napovedi uresničile (do takrat imamo še vsaj 10 let časa), kakšna bo usoda učiteljev in pedagogov?

Kako se bodo izobraževalne ustanove prilagodile novim zahtevam delovnega trga?

Veliki premiki v tehnologiji in globalizaciji se že dogajajo in hitro spreminjajo podobo delovnega trga. Danes najbolj iskana delovna mesta pred 10-15 leti niti niso obstajala. Strokovnjaki napovedujejo, da se bodo spremembe na delovnem trgu v prihodnje dogajale še hitreje. Pandemija je pospešila implementacijo avtomatizacije in digitalizacije. Agilna podjetja, ki so bila pripravljena na spremembe, so doživela neverjetno rast, spet druga pa so izginila iz obličja zemlje. Enako velja za zaposlene. V času dela na daljavo ali številnih delavcev na čakanju so podjetja pospešeno implementirala avtomatizirane procese. To pa pomeni, da se nekatera delovna mesta srečujejo z izumrtjem. Nekateri delavci na čakanju so tam tudi ostali, podjetja so jih enostavno zamenjala za tehnologijo.

Aplikacije, ki vam pomagajo pri usvajanju novega znanja

Tehnologija je vidno preoblikovala sodobno učilnico. S pomočjo aplikacij vpliva tudi na izobraževanje izven učilnic. Strojna oprema je le en del sestavljanke za izboljšanje učne uspešnosti učencev. Interaktivni zasloni in table, VR naprave, sodelovalne platforme … Implementacija teh naprav je občutno izboljšala učne procese. Učenje je postalo bolj aktivno in interaktivno, poudarek je na sodelovanju med učenci. Strojna oprema je le en del sestavljanke, drugi del pa predstavljajo izobraževalne aplikacije. Zbrali smo 5 najboljših aplikacij za hitrejše, bolj razumljivo učenje in za pridobivanje novega znanja.

Več vsebine lahko preverite v sveži izdaji revije Računalniške novice, ki je že na voljo v vaši najljubši prodajalni časopisov in revij.

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte tudi:

  • Do osebnega zdravnika spomočjoaplikacije
  • Google ni več prvi
  • Uspešno preizkusili leteči avtomobil
  • Samsung razmišlja, da bi se odrekel Androidu

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
izobraževanje

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,