Telefoni
29.06.2012 13:42
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nov standard za povezovanje mobilnih naprav z eksternimi zasloni

Standard MyDP bo množično prisoten že pri naslednji generaciji tabličnih računalnikov, pametnih telefonov in ultra tankih prenosnikov.
Standard MyDP bo množično prisoten že pri naslednji generaciji tabličnih računalnikov, pametnih telefonov in ultra tankih prenosnikov.

Organizacija Video Electronics Standards Association (VESA) je predstavila nov standard za povezovanje mobilnih naprav z eksternimi zasloni. Standard, ki se imenuje Mobility DisplayPort (MyDP), je zasnovan kot preprost in priročen način za povezavo pametnih telefonov in tabličnih računalnikov z monitorji, s televizorji in z drugimi vrstami zunanjih zaslonov. Novi standard podpira prenos slike polne HD ločljivosti, 24-bitno globino barv, 60-Hz osveževanje ter prikaz 3D vsebin preko pasivnega kabla priključenega v mobilno napravo in zunanji zaslon. Za priključitev na mobilno napravo se uporablja mikro USB vtičnik, medtem ko lahko zunanjo napravo priklopite preko DisplayPorta ali HDMI-ja. Nov vmesnik nudi tudi poseben podatkovni kanal (hitrost 1 MBps), ki služi za prenos pomožnih funkcij, kot so funkcije zaslona občutljivega na dotik, prenos podatkov s tipkovnice, miške ali daljinskega upravljalnika zunanjega zaslona.

Kupci bodo na naprave s podporo MyDP lahko povezali tudi številne obstoječe monitorje z DVI in VGA priključki, seveda pa bodo pri tem potrebovali posebne adapterje oziroma pretvornike signala. Standard MyDP bo množično prisoten že pri naslednji generaciji tabličnih računalnikov, pametnih telefonov in ultra tankih prenosnikov, omenjene naprave pa lahko predvidoma pričakujemo že proti koncu tega leta. Organizacija VESA želi svoj standard v prihodnosti še razširiti, saj bo uporabnikom omogočil, da bodo lahko v karseda največji meri izkoristili svoje mobilne naprave. Mnogi sodobni pametni telefoni in ostale mobilne naprave so namreč opremljene s precej zmogljivimi procesorji, ki lahko procesirajo najzahtevnejšo multimedijsko vsebino, ki pa je na majhnih zaslonih večkrat žal neučinkovita. Prav zaradi tega bi lahko s pomočjo novega standarda pametni telefoni uporabnikom ponudili še kakovostnejšo uporabniško izkušnjo.


Prijavi napako v članku