Telefoni
22.03.2016 17:01
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nov pomemben mejnik v boju med FBI in Apple

Prvi mož Appla Tim Cook je že napovedal oster boj zoper nedovoljene telesne preiskave!
Prvi mož Appla Tim Cook je že napovedal oster boj zoper nedovoljene telesne preiskave!

Ta teden bi se moralo odvijati zaslišanje pred sodiščem v zadevi med ameriško državno agencijo FBI in podjetjem Apple. Jabolko spora je nestrinjanje Appla, da bi se za agencijo FBI razvila posodobljena različica operacijskega sistema iOS s pomočjo katere bi državni organi lahko brez težav vdrli v telefon in pregledovali vse shranjene informacije. Tim Cook, CEO podjetja Apple, je takšnim pritiskom glasno in javno protestiral in si pri tem pridobil podporo praktično celotne IT industrije.

A kot kaže se napoveduje nepričakovani zasuk. Pravni zagovorniki FBI so sodišče zaprosili za odlog roka zaslišanja. Kot razlog so navedli morebitni način kako bi lahko vse varnostne zaščite, ki jih vsebuje operacijski sistem iOS, zaobšli na lastno pest brez potrebe po sodelovanju s podjetjem Apple. Slednjega je omenjena navedba zaskrbela in pravniki podjetja Apple so že zaprosili sodišče naj od FBI pridobi informacije o tem na kakšen način namerava državna agencija odkleniti pametne naprave na operacijskem sistemu iOS. Apple upravičeno skrbi, da v primeru odkritja nepričakovane varnostne luknje, FBI ali pa tudi kakšni nepridipravi, lahko to varnostno luknjo izkoristijo in škodujejo uporabnikom. Ne glede na trenutno dogajanje so se, po neuradnih informacijah, pri Applu že lotili razvoja dodatnih varnostnih mehanizmov s pomočjo katerih želijo operacijski sistem iOS zaščititi tudi v prihodnosti.

Kot zanimivost je potrebno omeniti tudi kaj bi se zgodilo, če FBI s pomočjo sodišča uspe in bo Apple moral razviti manj varno različico operacijskega sistema iOS. Številni poznavalci podjetja in predvsem organizacijske kulture pri tem opozarjajo, da bodo najverjetneje, kot zadnja obramba Appla pred FBI, ključno vlogo odigrali zaposleni. Slednji naj nebi želeli razvijati tako imenovani GovtOS, kot so poimenovali operacijski sistem, ki bi FBI omogočil dostop, in se bodo temu uprli bodisi z neposlušnostjo ali pa tudi odpovedjo delovnega razmerja. Pri Applu zaenkrat omenjenih informacij niso komentirali se pa zanašajo na razum in predvsem zdravo pamet sodišča, da ne tvega pravice do zasebnosti njihovih končnih uporabnikov.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku