Telefoni
25.06.2012 23:15
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nokia Air: Oblačna storitev, kot je še ni bilo

Bo Nokia s spletno storitvijo Air revolucionirala način uporabe mobilnih naprav?
Bo Nokia s spletno storitvijo Air revolucionirala način uporabe mobilnih naprav?

Nokia je v letošnjem prvem četrtletju ustvarila za okoli 930 milijonov evrov čiste izgube. Da bi se finski gigant lahko izkopal iz težav, bo do konca leta 2013 po svetu moral odpustiti kar dobrih 10 tisoč ljudi in zapreti več industrijskih obratov. Nokia želi s tem ukrepom operativne stroške do konca naslednjega leta znižati za vaj 1,6 milijarde evrov. Finski gigant se na srečo ob tem zelo dobro zaveda, da brez novih poslovnih zamisli, se bo le stežka izognil stečaju.

Nokia naj bi uporabnike pametnih mobilnih telefonov kmalu prijetno presenetila s spletno storitvijo, ki sliši na ime Nokia Air. Tu naj bi šlo za oblačno storitev, ki naj bi uporabnikom omogočala uporabo podatkov in spletnih aplikaciji kjerkoli in kadarkoli. Iz videoposnetka, ki so ga »hekerji« izmaknili in je objavljen na spletnem naslovu http://goo.gl/Anu1D, je razvidno, da tu gre dejansko za neke vrste napredni spletni operacijski sistem.

Grafični vmesnik spletnega operacijskega sistema z okroglimi ikonami močno spominja tako na Symbian kot Maemo oziroma MeeGo. Ta naj bi se odlično prilegal tako pametnim mobilnim telefonom kot tablični računalnikom in drugim mobilnim napravam. Tu bodo na voljo priročne aplikacije, ki jih kakopak ne bo potrebno prenašati, nameščati ali nadgrajevati. Vse posodobitve, obvestila, kontakti, aplikacije, podatki in druge vsebine bodo namreč »dostavljene« iz računalništva v oblaki neposredno na mobilne naprave uporabnika.

Spletna storitev Nokia Air bo seveda omogočala sinhronizacijo vsebine med različnimi napravami in to v realnem času. Nokia je prepričana, da bo nova storitev za uporabo tako enostavna kot je danes internet. Vse kar bomo potrebovali bomo namreč le izbrali in odprli. Vse podrobnosti o spletni storitvi Nokia Air bodo seveda na voljo šele takrat, ko bo Nokia na to pripravljena. Videoposnetek na naslovu http://goo.gl/Anu1D ji je bil namreč odtujen. Finski gigant naj bi o novi spletni storitvi spregovoril predvidoma konec poletja.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku