Računalništvo, telefonija
07.07.2012 16:20

Deli z drugimi:

Share

Nogometno romantiko bo nadomestila tehnologija

Bo tehnologija uničila nogometno romantiko?
Bo tehnologija uničila nogometno romantiko?

Na letošnjem evropskem nogometnem prvenstvu se je ponovno pokazalo, da so sodniki samo ljudje in kot taki delajo večje in manjše napake. Žal sodniška napaka tu ni tako nedolžna, saj lahko zaradi nje nogometno moštvo izgubi in je s tem prikrajšano tako za dobro uvrstitev kot za denarno nagrado. Ker je bilo na letošnjem evropskem nogometnem prvenstvu sodniških napak preveč, je Mednarodna federacija nogometnih zvez (FIFA) pred kratkim sprejela zgodovinsko odločitev, da na nogometne zelenice pripelje tehnologijo.

Mednarodna federacija nogometnih zvez bo kmalu uvedla dve tehnološki novosti, in sicer HawkEye in GoalRef. Njihov glavni namen bo seveda pomagati sodnikom pri sprejemanju odločitev o tem, ali je žoga prečkala vratarjevo črto, v primeru, ko se ta odbije od vratnice v gol in ponovno ven. V takih primerih namreč sodnik ne more biti nikoli povsem prepričan, da je žoga dejansko prečkala golovo črto in ponavadi tak gol raje razveljavijo kot ne. To se je na evropskem nogometnem prvenstvu dobro videlo v primeru, ko je sodnik Ukrajincem razveljavil gol kljub temu, da je žoga za meter prešla golovo črto.

Z uvedbo tehnologiji HawkEye in GoalRef se bo možnost sodniških napak zmanjšala na minimum. HawkEye uporablja sistem naprednih kamer, ki nadzirajo golovo oziroma vratarjevo črto, medtem ko GoalRef temelji na osnovi magnetnega polja. Ko bo žoga prečkala to magnetno polje, bodo občutljiva tipala to nemudoma zaznala. O tem bo sodnik obveščen na zaslonu ročne ure, saj se bodo podatki nanjo prenesli brezžično in v realnem času. Naslednji korak uvedbe tehnologije na nogometna igrišča pa bo verjetno sistem za ugotavljanje prepovedanega položaja. Tu se običajno zgodi največ sodniških napak.


Prijavi napako v članku