Poslovne rešitve
09.05.2022 12:40

Deli z drugimi:

Share

Kaj je doprinesel projekt Digitalni prostovoljci slovenski digitalni prihodnosti?

Danes podjetja vseh oblik, panog in velikosti začenjajo uporabljati digitalno tehnologijo, da bi zaobšli omejitve fizičnega sveta. Nov napredek na tem področju jim omogoča, da svoje izdelke ali storitve hitreje izdajo na trg, dosežejo prave ciljne skupine, hkrati pa le-tem lahko ponujajo skoraj popolno uporabniško izkušnjo. Čeprav je svetovno gospodarstvo stopilo na pot digitalizacije že pred desetletji, še vedno delamo le majhne korake v primerjavi s tem, kaj je dosegljivo in kaj bo dosegljivo v prihodnosti.

Zagotovo ste v zadnjih letih opazili dva têrmina, ki se pogosto uporabljata, ko je govora o rasti in digitalizaciji podjetij, in sicer disrupcija in disruptorji. Disruptorji ali motilci so podjetja, ki imajo potencial spremeniti ali v celoti izpodriniti obstoječa podjetja in panoge. Ta podjetja v celoti uporabljajo najnovejša digitalna orodja in strategije, inovativne tehnologije in operacije, za razvoj novih storitev. Preprosto povedano, gre za podjetja, ki so s pomočjo digitalizacije izpodrinila podjetja, ki še niso stopila na digitalno pot.

Ravno to je osrednja problematika, ki je v središču pozornosti novonastalega evropskega digitalnega programa Digitalni prostovoljci, v katerem je kot mentor sodelovala tudi Nova Ljubljanska banka (NLB).

Kaj želi program Digitalni prostovoljci doseči?

Glavni cilj digitalnega programa je podpreti evropska mala in srednje velika podjetja na njihovi poti digitalne preobrazbe s povečanjem digitalnih sposobnosti njihovih zaposlenih s pomočjo strokovno usposobljenih mentorjev iz večjih podjetij v različnih evropskih državah. Digitalni mentorji so svoje digitalne veščine, znanje in izkušnje uporabili za reševanje specifičnega izziva v zvezi z digitalizacijo, ki sta ga skupaj identificirala podjetje in njegov mentor. 

Program digitalnih prostovoljcev bo pomembno prispeval k ciljem, ki si jih je evropska skupnost postavila na področju digitalizacije do leta 2030: vsaj 80 % državljanov EU opremiti z digitalnimi veščinami, povečati število zaposlenih strokovnjakov za IKT na 20 milijonov, doseči, da bi 75 % evropskih podjetij začelo uporabljati storitve računalništva v oblaku, podatkovne baze in umetno inteligenco, več kot 90 % evropskih malih in srednjih podjetij pa naj doseže vsaj osnovno stopnjo digitalizacije.

Kot ste mogoče že zasledili, je podoben program sprejel tudi Državni zbor, in sicer Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki med drugimi spremembami prinaša digitalne bone v vrednosti 150 € za nakup računalniške opreme in dostop do brezplačnih računalniških tečajev za dijake, študente in starejše od 55 let.

NLB mentor, podjetje Stilles in Pekarna Pečjak pa vajenca

Direktor Poslovanja z malimi in srednjimi podjetji v NLB, Andrej Meža, je pojasnil, da so se evropski pobudi z veseljem odzvali. Njihovi IT strokovnjaki so brezplačno pomagali podjetjema Stilles in Pekarna Pečjak pri premagovanju izzivov, ki jih prinaša visoko tehnološka prihodnost.

»Tudi z mentorsko podporo pri digitalizaciji podjetja smo pokazali prednosti pravega partnerstva in raziskali njegove potenciale tudi izven klasičnega bančnega področja. Kot banka, ki je zavezana trajnosti in zeleni prihodnosti, podpiramo aktivnosti naših strank, ki gredo v to smer – in ravno digitalizacija poslovnih procesov igra pri tem ključno vlogo.«

Boštjan Strnad, vodja IT v podjetju Stilles, pravi, da so že sami intenzivno razmišljali, kako bi lahko zagotavljali kakovostne storitve in produkte po vsej Evropi.

»Odgovor je ponujala digitalizacija poslovnih procesov s podatki, ki bi služili za spremljanje, poročanje, načrtovanje, optimizacijo in poznejši razvoj ter prehod na uporabo umetne inteligence.«  

Izziva so se lotili s pomočjo IT strokovnjakov iz NLB in s tem dobili partnerja, s katerim so lažje naredili sicer odločilne korake. Obnovili so omrežno sistemsko infrastrukturo in nadgradili strežniško, uvedli nove rešitve na področju informacijske varnosti ter začeli s prehodom na računalništvo v oblaku.

»Začrtali smo tudi smernice za razvoj aplikacije Upravitelj opremljanja, s pomočjo katere so nam na vsakem koraku na voljo natančni podatki o statusu projektov, in to tudi z oddaljenih lokacij.« 

S pomočjo programa Digitalni prostovoljci in mentorstva NLB strokovnjakov so v podjetju Stilles pospešili digitalizacijo, kar jim bo na dolgi rok prineslo boljše izdelke in storitve, hitrejšo odzivnost, boljšo podporo strankam in krajši prodajni cikel.

Kaj so NLB mentorji spremenili v Pekarni Pečjak?

»Med projektom in sodelovanjem s Pekarno Pečjak smo podrobno spoznali tehnične izzive, s katerimi se podjetja dandanes ukvarjajo pri digitalizaciji, kar nam pomaga pri boljšem razumevanju njihovih potreb in nam omogoča večje razumevanje in usklajevanje pri pripravi naših novih produktov. Ker smo hkrati tudi eno največjih informacijskih podjetjih v regiji, s tem ozaveščamo naše partnerje tudi opravljamo naše poslanstvo. V programu Digitalni prostovoljci  smo vzpostavili pristne odnose skozi naše skupno delo in s tem odprli vrata za sodelovanje v prihodnje,« je pojasnil Damijan Ravnik, vodja razvoja IT za fizične osebe v NLB.  

Eden od primarnih ciljev NLB mentorjev je bilo usmeriti Pekarno Pečjak v brezpapirno poslovanje. V ta namen so uvedli nov sistem eDobavnica, ki bo v celoti nadomestila papirno poslovanje, s tem pa bo olajšan tudi postopek dobave produktov naročnikom in zmanjšano tveganje v prodajnem in dobavnem procesu. S tem bo odpravljen tudi problem tiskanja dobavnic na papir z zastarelo tehnologijo, saj se bodo dobavnice odslej kreirale v zaledni pisarni in bodo samodejno posredovane prevoznikom.

Več informacij o programu Digitalni prostovoljci na spletni strani www.nlb.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija NLB

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NLB d. d.
Za več informacij so vam na voljo pri NLB d. d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NLB d. d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.


Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več