Programska oprema
21.01.2009 15:02
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nizozemci so za brezplačno izmenjavo datotek

Nizozemska vlada je pred kratkim objavila poročilo v katerem zaključuje, da ima izmenjava datotek pozitiven učinek na gospodarstvo, tako na dolgi kakor tudi na kratki rok. 30 odstotkov nizozemskega prebivalstva namreč uporablja programe za izmenjavanje datotek (file-sharing). Slednje uporabljajo predvsem za prenos glasbe, iger, filmov in drugih oblik zabave.

Na 142 straneh poročila se poglabljajo v gospodarske in kulturne posledice izmenjave datotek glasbe, filmov in iger. Medtem ko večina ljudi prenaša datoteke, ki so sicer avtorsko zaščitene, brez da bi kdo zanje dejansko tudi plačal, nizozemci ugotavljajo, da bo splošen učinek na dobrobit gospodarstva pozitiven.

Medtem ko se zabavna industrija na vse pretege trudi brezplačno izmenjavo datotek iztrebiti, je blagodejen učinek na gospodarstvo pri naših severnih sosedih ocenjen na okoli 100 milijonov EUR letno.

“File-sharing” daje ljudem dostop do širokega spektra kulturnih dobrin, preneseni “vzorci” pa se velikokrat spremenijo v dejanski nakup. Večina odjemalcev datotek ne bi nikoli kupilo nekega produkta, ki ga sicer ne bi mogli prej testirati. Ljudje, ki prenašajo brezplačno glasbo in filme ne kupujejo manj, kot tisti, ki jih ne. Pravzaprav je situacija ravno obratna.

Kakšna pa je pravna ureditev na Nizozemskem? Prenos (download) glasbe in filmov za osebno uporabo je trenutno v skladu z nizozemsko zakonodajo, medtem ko je nalaganje (upload) nezakonit.

Kaj menite na to? Ste za brezplačno?


Prijavi napako v članku