Računalništvo, telefonija
03.05.2008 13:16

Deli z drugimi:

Share

Nikonovi izdelki prejeli 3 nagrade TIPA

Združenje Technical Imaging Press Association (TIPA) je za leto 2008 proglasilo tri Nikonove izdelke za najboljše v svojem razredu v Evropi. Žirijo so najbolj prepričali Nikon D3, ki je postal najboljši profesionalni D-SLR aparat, Nikon D300, ki je prejel naziv najboljšega naprednega D-SLR aparata ter Nikon AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED, ki se je okitil z nazivom najboljšega profesionalnega objektiva na stari celini.

Strokovna žirija združenja TIPA, ki presoja kakovost, zmogljivost in vrednost izdelkov, je imela letos zelo težko delo, saj so posamezni proizvajalci pripravili veliko število vrhunskih izdelkov. Prav zato je uspeh Nikona še toliko večji, saj je omenjeni proizvajalec prejel tri prestižne nagrade TIPA za svoje zelo kakovostne izdelke na področju digitalne fotografije in to v najpomembnejših kategorijah.

Najboljši profesionalni D-SLR fotoaparat: Nikon D3
Ta profesionalni D-SLR fotoaparat predstavlja poseben mejnik za Nikon. Gre za prvi fotoaparat tega proizvajalca, ki ima vgrajen senzor polnega formata FX velikosti 23.9 x 36 mm. Posledično je vsaka točka na 12,1-megatočkovnem CMOS-senzorju večja, kar ima za posledico neverjetno dobre zmogljivosti ob uporabi v slabših svetlobnih pogojih. Nikon D3 brez težav fotografira pri vrednostih ISO 6.400, po potrebi pa lahko to vrednost povišamo tudi do ISO 25.600. Odlično ohišje iz magnezijeve zlitine v sebi skriva napredno elektroniko, ki jo odlikuje hitrost delovanja. Aparat lahko v najvišji ločljivosti posname kar 9 posnetkov na sekundo, kar znajo še posebej ceniti profesionalni fotografi.

Najboljši napredni D-SLR fotoaparat: Nikon D300
S svojo trdno zasnovo, robustnostjo, odpornostjo na zunanje vplive ter odličnim upravljanjem se Nikon D300 lahko pohvali s profesionalno kakovostjo po sprejemljivi ceni. CMOS-senzor z ločljivostjo 12,3 milijona slikovnih elementov zajema odlične fotografije, tudi ob vrednosti ISO 1.600 (ki jo je moč povečati do ISO 6.400). Fotoaparat premore hiter sistem samodejnega ostrenja, kukalo s 100-odstotno pokritostjo ter velik in pregleden 3-palčni zaslon. Vključenih ima več profesionalnih funkcij, kot so Live View, HDMI-povezljivost ter protiprašna zaščita. Odlikuje ga tudi hitrost fotografiranja, saj lahko v sekundi posname 6 fotografij, pri čemer lahko zajame 100 zaporednih posnetkov v formatu JPEG oz. 23 v RAW-zapisu.

Najboljši profesionalni objektiv: Nikon AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
Ta ultra širokokotni zoom objektiv ponuja številne možnosti fotografiranja in izredno optično kakovost. Konstrukcija leč je sestavljena iz 14 elementov, razporejenih v 11 skupin, dveh elementov iz ED-stekla ter 3 asferičnih leč. Novorazvita prevleka iz nanokristalov odpravlja megljenje in odsevnost med elementi leče in senzorja ter omogoča ostrino po celotni sliki, ki prekaša enakovredne objektive s fiksnimi goriščnimi razdaljami. Objektiv ponuja največjo zaslonko f/2,8 ter najmanjšo razdaljo ostrenja 0,28 m. Pogon SWM (Silent Wave Motor) skrbi za hitro in tiho delovanje samodejnega ostrenja ter omogoča takojšnji preklop na ročno ostrenje.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več