Računalništvo, telefonija
20.03.2017 06:14
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ne nasedajte sporočilom “Your accounts will be disabled!”

Ne nasedajte sporočilom "Your accounts will be disabled!"
Ne nasedajte sporočilom "Your accounts will be disabled!"

Verjetno ste tudi sami opazili, da je v zadnjem času mogoče zaslediti vedno več novic o raznovrstnih goljufijah preko spleta. Kraja fotografij, poslovnih podatkov in identitete so le nekatere od stvari, ki se vam lahko pripetijo pri uporabi vaših naprav, ki so danes povezane v internet. Eni od takšnih goljufij pa so trenutno izpostavljeni prav vsi, ki uporabljajo priljubljeno družbeno omrežje Facebook. Nepridipravi se namreč zanimajo za Facebook gesla uporabnikov, do njih pa se najlažje dokopljejo tako, da jim jih uporabniki izdajo kar sami.

Spletna stran Varni na internetu (https://www.varninainternetu.si/) opozarja, da je za pridobitev uporabnikovega Facebook gesla trenutno zelo uspešna tehnika zastraševanja. Pri tem gre za grožnjo, da bo vaš Facebook profil ali stran nemudoma izbrisana (Your accounts will be disabled!), če ne potrdite računa tako, da se ponovno prijavite s svojimi uporabniškimi podatki. V resnici ne gre za nič drugega kot za krajo podatkov preko goljufivih spletnih strani, kjer vas goljufi skušajo prepričati, da jim sami izdate svoje geslo in druge podatke, ki so potrebni za prijavo.

Strokovnjaki spletne strani Varni na internetu opozarjajo še, da goljufi za večjo verodostojnost ustvarijo stran, ki v svojem imenu uporablja besedi Facebook in Security, da bi vas tako prepričali, da ste na pristni strani. Ampak zelo hitro lahko ugotovite, da gre za zlorabo imena in vizualne podobe, saj je samo ena uradna Facebook Security stran, ki jo lahko hitro prepoznate po modri kljukici. Poleg tega lažen profil nima sledilcev, ustvarjen je bil pred nekaj tedni ali dnevi in nima nobenih drugih objav, razen identičnih komentarjev in morebitnih groženj.

Če boste kliknili na povezavo spletnih goljufov, boste preusmerjeni na spletno stran, ki od vas zahteva vpis vašega uporabniškega imena in gesla za Facebook, pri tem pa po vsej verjetnosti ni treba posebej poudarjati, da spletna stran, na kateri se nahajate, nima nobene povezave z uradno Facebook stranjo. Če pa tega ne boste pravočasno opazili, boste goljufom dejansko posredovali svoje podatke za prijavo. Zaradi tega se pred prijavo obvezno prepričajte, da se nahajate na legitimni strani.


Prijavi napako v članku