Računalništvo, telefonija
21.08.2015 16:44
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ni dovolj le dobra računalniška »mašina«, važno je tudi, na kaj jo postaviš

Ti je znana situacija, ko kupiš najboljši možen računalnik, potem pa ga postaviš na oguljeno pisalno mizo ali, še huje, kar v kuhinjo? V valu navdušenja pogosto pozabimo, da nam nov računalnik ne pomaga kaj dosti, če je uporaba neudobna in boleča za naš hrbet. Na spletni strani ceneje.si so v času tik pred šolo, ko v večji meri povprašujemo po novih računalniških mizah, pripravili koristne napotke, kako izbrati pravo.
Ni dovolj le dobra računalniška »mašina«, važno je tudi, na kaj jo postaviš
Ni dovolj le dobra računalniška »mašina«, važno je tudi, na kaj jo postaviš

Kdaj po novo računalniško mizo?

Za nakup nove mize se pogosteje odločamo konec poletja, torej pred začetkom novega šolskega leta in ob koncu poletnih dopustov. Na portalu ceneje.si po pregledu trendov v tem obdobju lani ugotavljajo, da se je povpraševanje po pisarniških in računalniških mizah od junija do konca avgusta povečalo kar za 230 odstotkov, medtem ko so bile povprečne cene skozi leto precej stabilne. Povečano zanimanje za računalniške mize je zagotovo povezano s povečanim povpraševanjem po računalnikih v tem obdobju – lani so uporabniki portala ceneje.si po prenosnikih konec avgusta povpraševali za 75 odstotkov več kot junija. Za prenosnike se potrošniki v splošnem bolj zanimamo jeseni pred začetkom šole in fakultete ter nato še v večji meri v času novoletnih nakupov.

Iščeš idejo za nov prenosnik? V tem trenutku sta med bolj priljubljenimi na spletni strani ceneje.si HP Probook 450 G2 J4S07EA (od 739,9 evra v 16 trgovinah) in ASUS K555LN-DM091D (od 658 evrov v 12 trgovinah).

Kako izbrati najboljšo računalniško mizo? Sledi tem korakom!

1. Izbira računalniške mize je močno odvisna od prostora, kamor jo nameravaš postaviti. Je to ločena soba, domača pisarna ali morda kot spalnice ali dnevne sobe? Temu primerno moraš prilagoditi dimenzije izbrane mize.

2. Razmisli o tem, koliko shranjevalnega prostora potrebuješ. Nekatere mize ponujajo prostor le za ohišje, monitor, tiskalnik in drugo računalniško opremo, druge pa tudi za shranjevanje dokumentov, knjig in raznih pisarniških pripomočkov. Pred nakupom zato pripravi seznam vse opreme in pripomočkov, ki jih na računalniški mizi potrebuješ.

3. Računalniško mizo izberi glede na to, kako pogosto uporabljaš računalnik. Če za njim preživiš velik del dneva, izberi kakovostno, ergonomsko oblikovano mizo, ki ti omogoča pravilno držo telesa. V tem primeru se zagotovo splača odšteti nekoliko več.

4. Kakšno obliko mize izbrati? Največ računalniških miz ima pravokotno obliko, ki se najbolje prilega steni, a če imaš stisko s prostorom, izberi kotno mizo, ki jo preprosto namestiš v kot prostora. Če potrebuješ več delovnega prostora, so ti na izbiro mize v obliki črke L ali U, ki ponujajo ločen prostor za računalnik in še dodatno delovno površino.

5. Poskrbi za pravilen položaj telesa med sedenjem. Doma se usedi na stol in izmeri razdaljo od tal do vrha stegen – to je minimalna višina prostora pod mizo, da lahko udobno sediš. Izmeri tudi razdaljo od tal do rok v udobnem položaju za tipkanje, saj na ta način dobiš osnovo za višino police za tipkovnico in miško.

Kakšne računalniške mize kupujemo in koliko smo pripravljeni odšteti?

Uporabniki portala ceneje.si se najbolj zanimajo za klasične lesene računalniške mize, ki ponujajo večjo delovno površino in več shranjevalnih predalov, cene najbolj priljubljenih modelov pa so zelo različne – na eni strani so priljubljene ugodnejše različice do 50 evrov, na drugi pa tudi bolj masivni modeli za okoli 200 evrov.

Za klasičnimi računalniškimi mizami so po priljubljenosti naslednje mize z izvlečno polico, ki omogočajo prihranek na prostoru. Na polico namreč namestiš tipkovnico in tako se ti ob ekranu sprosti kar nekaj delovnega prostora, običajno pa imajo takšne mize še spodnjo polico za ohišje računalnika.

Ne glede na to, ali računalniško mizo uporabljaš za delo ali le za zabavo in igranje igric, imej v mislih, da zaradi nepravilnega položaja telesa med sedenjem lahko pride do številnih bolečin in poškodb, zato poleg dobrega računalnika izberi še boljšo računalniško mizo!

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku