Poslovne rešitve
04.10.2021 17:00
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Minister Počivalšek ob otvoritvi EXPO Dubai 2020, naložil prvi slovenski NFT

Tehnološki park Ljubljana, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Javna agencija SPIRIT Slovenija smo svojo vlogo predstavitve Slovenije na EXPO DUBAI 2020 okrepili z uvedbo nezamenljivih žetonov (NFT – Non-fungible tokens), ki služijo kot promocija gospodarstva in turističnih destinacij. 

Slovenijo tako z zbirko 14 digitalnih eksponatov, razglednic in 3D modelov podjetij in destinacij: SLovenski EXPO paviljon, Blejsko jezero, Postojnska jama, Lipica, Ljubljana, Terme Olimia, Vertigo Bird 2020, Duol, Kranjska čebela, myWater, Plastika Skaza, Riko, RemigoOne, Elaphe Pogonske tehnologije,  postavljamo na zemljevid najnaprednejših digitalnih držav z razumevanjem razvoja blockchain tehnologije. NFT-je v obliki daril oz. digitalnih spominkov obiskovalci dobijo brezplačno ob obisku Slovenskega paviljona EXPO DUBAI 2020.

Ob sobotni otvoritvi paviljona EXPO DUBAI 2020, je pionirski NFT projekt Slovenije predstavil Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Enega takšnih digitalnih spominkov z nezamenljivimi žetoni NFT je ministru predal generalni komisar Slovenije za EXPO Matic Volk, minister pa jih je spravil v e-denarnico.

“V tehnološki skupnosti Tehnološkega parka Ljubljana se zavedamo, da tehnologija izboljšuje svet. NFT-ji predstavljajo promocijo tehnologij in pripomorejo k razvoju digitalnih kompetenc uporabnikov, zato smo trdno prepričani, da imajo svetlo prihodnost tako na gospodarskem in turističnem, kot tudi na drugih področjih,” pravi Aleš Pevc, vodja tehnološko razvojnih projektov v Tehnološkem parku Ljubljana.

Kaj je NFT?

NFT (Non-fungible token) oz. nezamenljiv žeton je enota podatkov, shranjena v digitalni knjigi, imenovana blockchain, ki potrjuje, da je digitalno sredstvo edinstveno in zato ni zamenljivo. NFT-je lahko uporabite za predstavitev elementov, kot so fotografije, videoposnetki, zvok in druge vrste digitalnih datotek. Trg NFT se izjemno povečuje in njegov razvoj je odlična priložnost za predstavitev digitalnih umetniških izdelkov in storitev s področja gospodarstva.

Način prevzema NFT žetona

Obiskovalci sejma EXPO Dubaj 2020 bodo prejeli promocijsko kartico za prevzem NFT kovanca. Na zadnji strani promocijske NFT kartice bodo navedena kratka navodila in unikatna 8-mestna številka, preko katere bo uporabnik dobil dostop do digitalne denarnice in na spletni aplikaciji lahko prevzel in dobil vpogled v dejansko lastništvo eksponata v svoji denarnici. Zbirki so dodane tudi umetniške risbe, originalne maskote Slovenije Kokoške Fani, ki je nastala pod okriljem Slovenskih umetnikov in prikazuje slovenske običaje ter tradicionalne slovenske jedi.

Partnerji projekta

Zbirka ekskluzivnih slovenskih NFT je bila zasnovana s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Javne agencije SPIRIT Slovenija, ki sta v sodelovanju s strokovnjaki Tehnološkega parka Ljubljana, Fakultete za računalništvo, Univerze v Ljubljani, ter podjetja #Tolar.net zasnovali inovativno tehnološko rešitev, s katero so Slovenijo postavili na globalni zemljevid tehnologij prihodnosti, ki jih predstavlja tudi blockchain in NFT.

Več o tem na spletni strani tp-lj.si.

Vas zanima več iz te teme?
blockchain tehnologija NFT žeton

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

Pilon AEC

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

NOMISCOM, Simon Šebjanič s.p.

Kupšinci 31, 9000 Murska Sobota, Tel: 031 650 787

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 01 309 44 44
Planet GV posameznikom in podjetjem že več kot 30 let pomaga do svežih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Pridružite se jim in sezite višje. Več