Programska oprema
10.10.2006 10:32
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Neželena pošta je dvignila cene delnic

Spam ni več preprosto orodje za masovno pošiljanje e-sporočil namenjenih oglaševanju, temveč je zdaj uporabljeno v nekaterih primerih za višanje cen delnic na trgu. Po poročilih Pandinih laboratorijev je bilo več serij masovnega razpošiljanja e-sporočil, ki so vsebovala informacije o trgu delnic, in so svetovala uporabnikom da kupijo delnice določenih podjetij.

Pandini laboratoriji so analizirali primer in odkrili da so se cene delnic v enem od omenjenih podjetij očitno narasle v času samo nekaj dni, celo presegle 12% v enem samem dnevu, vse po krivdi takšne vrste spam-a.

“Ta nova uporaba spam-a izgleda za prav učinkovito, sploh kar se tiče uporabi spama do zdaj. Možna sta dva vira: bodisi hočejo podjetja sama sebi dvigniti cene delnic, ali pa, kar se zdi bolj mogoče, posamezniki, ki so kupili poceni delnice poskušajo na hitro ustvariti velik profit s prodaja le-teh”, pojasnjuje Luis Corrons, direktor pandinih laboratorijev.

Tipični model takšnega finančnega spam-a vsebuje podobo, v kateri lahko uporabnik prebere informacijo. Druga takšna značilnost je da predmet sporočila nima nič opraviti z vsebino. Namen vsega tega je, da se poskuša izogniti anti-spam filter sistemu.

“Ti napadi so zanimivi v smislu prikazovanja, kako lahko preko interneta manipulira s finančnimi situacijami resničnega sveta. Do zdaj smo opazili le nekaj primerov, vendar z dokaj uspešnimi rezultati. Ni si težko predstavljati takšne napade v prihodnosti, ki za svoj cilj ne bodo uporabljali zgolj direktnega profita, temveč tudi orožje proti podjetjem, podobno načinu, kot so nekatera podjetja izsiljevana z grožnjo, da bodo grožnje strmoglavile njihov IT sisteme, ” pojasnjuje Corrons.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

NEOLAB d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 051 877 877
Informacijske rešitve na dlani Neolab je pravi naslov, ko se podjetje znajde v poslovnih težavah ali potrebuje pomoč pri oblikovanju učinkovitih poslovnih procesov, do katerih ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več

Tiskarna Babič s.p.

Log 38, 2345 Bistrica ob Dravi, Tel: 040 231 395
Tiskarna Babič s.p. je družinsko podjetje s 35 letno tradicijo. Pri svojih naročnikih dosegamo visoke ocene po kvaliteti, odzivnosti in točnosti dobav, na kar smo zelo ponosni. ... Več