Računalništvo, telefonija
17.07.2017 14:51

Deli z drugimi:

Share

Neverjetno. Linux na voljo v trgovini Windows Store!

Uporabniki operacijskega sistema Windows 10 lahko sedaj preizkusijo Ubuntu na sila enostave način.
Uporabniki operacijskega sistema Windows 10 lahko sedaj preizkusijo Ubuntu na sila enostave način.

Uporabniki operacijskih sistemov Windows imajo sedaj možnost, da na hiter in enostaven način preizkusijo enega izmed najbolj priljubljenih odprtokodnih operacijskih sistemov Linux. Pri tem pa je zanimivo predvsem to, da jim je to omogočilo kar podjetje Microsoft, ki se je vsaj doslej temu močno otepalo. Da lahko preizkusimo operacijski sistem Ubuntu (trenutna različica Ubuntu 16.04 LTS) pa potrebujemo le osebni računalnik z nameščenim operacijskim sistemom Windows 10.

Pri tem velja omeniti, da tu ne gre za klasično namestitev operacijskega sistema Ubuntu, saj bomo tega poganjali v navideznem okolju (peskovniku) znotraj operacijskega sistema Windows 10. To pomeni, da za preizkus operacijskega sitema Ubuntu ne potrebujemo dve particiji alo programov za virtualizacijo, zadostuje namreč le to, da operacijski sistem Ubuntu prenesemo iz uradne Microsoftove spletne trgovine Windows Store. Ta je dosegljiva na spletnem naslovu http://bit.ly/Windows-Store-Ubuntu in je seveda za uporabnike Windowsa 10 povsem brezplačna. Čeprav bo Ubuntu deloval nekoliko počasneje kot bi ob samostojni namestitvi, bo to za uporabnike dovolj, da ga preizkusijo in vidijo, ali jim ta operacijski sistem ustreza.

Po neuradnih informacijah naj bi podjetje Microsoft kmalu dodalo še druge različice oziroma distribucije odprtokodnega operacijskega sistema Linux v spletno trgovino Windows Store. Tu naj bi šlo za operacijska sistema Fedora in SUSE Linux, ki sta nadvse priljubljena predvsem pri naprednih uporabnikih.


Prijavi napako v članku