Računalništvo, telefonija
29.10.2020 06:29

Deli z drugimi:

Share

Neverjeten uspeh za AMD!

Procesorje AMD Ryzen 5000 bomo lahko uporabljali le v navezi z novejšimi osnovnimi ploščami.
Procesorje AMD Ryzen 5000 bomo lahko uporabljali le v navezi z novejšimi osnovnimi ploščami.

Povpraševanje po prenosnih računalnikih s procesorji AMD je iz dneva v dan večje, zato se zanje vse pogosteje odločajo tudi vodilni proizvajalci osebnih računalnikov. Zato ne preseneča, da naj bi že do konca letošnjega leta podjetje AMD s svojimi procesorji družine Ryzen obvladoval že 20 odstotkov trga prenosnih računalnikov. Ta delež pa bi lahko bil še večji, zasluge za to pa naj bi imeli novi procesorji družine Ryzen 4000, ki so še korak boljši od trenutne družine Ryzen 3000.

Odlično povpraševanje po procesorjih AMD se seveda pozna tudi na njegovem poslovanju. V tretjem tromesečju letošnjega leta je namreč računalniškemu gigantu uspelo ustvariti za preračunanih 2,38 milijard evrov prihodkov, kar je za kar 56 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Podjetje AMD se je odlično odrezalo tudi v primerjavi z drugim tromesečjem letošnjega leta, saj so se mu prihodki povišali za kar 45 odstotkov, obeti za prihodnost pa so še boljši, saj se postopoma povečuje tudi povpraševanje po grafičnih kartic podjetja AMD, ki so bile doslej v senci rešitev podjetja Nvidia.

Povpraševanje po procesorjih in grafičnih karticah AMD se je v tretjem četrtletju letošnjega leta v primerjavi z lanskim letom povečalo za 31 odstotkov, v primerjavi z drugim četrtletjem pa za 22 odstotkov, kar je nedvomno pohvale vreden dosežek. Kljub temu pri podjetju AMD ne spijo na doseženih lovorikah, saj že gledajo v prihodnost. Računalniški gigant naj bi namreč že leta 2022 ponudil v prodajo povsem novo generacijo procesorjev za osebne računalnike.

Tu bo šlo za procesorje družine Ryzen 6000, ki bodo temeljili na osnovi procesorskih jeder Zen 3 ali celo Zen 3+ ter bodo za preračunavanje grafičnih vsebin imeli na voljo grafično jedro z zgradbo RDNA 2. Po vsej verjetnosti bodo novinci podpirali tudi hitre sistemske pomnilnike DDR5 in LPDDR5 ter podatkovni vmesnik PCI Express 4.0. Procesorji AMD družine Ryzen 6000 naj bi podpirali sistemske pomnilnika DDR5 do frekvence 5.200 megahercev ter naj bi podpirali do 20 podatkovnih linij PCI Express 4.0. Ker bodo novinci izdelani s pomočjo 6-nanometrske tehnologije, bodo končnim uporabnikom prinesli številne ugodnosti. Med njimi bomo našli zmogljivejše preračunavanje podatkov in manjše segrevanje, saj naj bi ti pri delovanju porabili precej manj električne energije.


Prijavi napako v članku