Facebook
29.08.2011 06:14

Deli z drugimi:

Share

Nevaren virus okužil na tisoče uporabnikov Facebooka

Uporabniki družbenega omrežja Facebook so nadvse enostavna tarča za spletne Kriminalce!
Uporabniki družbenega omrežja Facebook so nadvse enostavna tarča za spletne Kriminalce!

Danes Facebook uporablja že dobrih 750 milijonov uporabnikov. Ker je med njimi veliko takih, ki nimajo niti osnovnega znanja s področja informacijske varnosti, je priljubljeno družbeno omrežje pravi raj za spletne kriminalce. To se je ponovno pokazalo pred kratkim, ko je skupini nepridipravov na sila enostaven način uspelo v trenutku okužiti na tisoče računalnikov.

Spletnim kriminalcem je velik podvig uspel z uporabo lažnega videoposnetka z naslovom “Wanna laugh?” (Se želite smejati?). Takoj po kliku nanj se v uvodnem delu pojavijo vaši osebni podatki (ime in priimek ter naslov) in komentarji vaših prijateljev (praviloma v angleškem jeziku). Ker se je takšnemu »videoposnetku« zelo težko upreti, uporabniki na računalnik brez vprašanj namestijo datoteko, ki naj bi jim omogočala ogled. Žal se v njej skriva škodljiv programska koda, ki takoj po okužbi vsem prijateljem žrtve pošlje sporočilo preko sistema za neposredno sporočanje. Ta jim lahko celo onemogoči dostop do svetovnega spleta in jim prikazuje oglasna sporočila.

Kaj narediti, če je do okužbe že prišlo? Najprej je potrebno računalnik pregledati s posodobljenim protivirusnim programom in nanj namestiti tako posodobljen spletni brskalnik kot popravke za operacijski sistem. Nato je potrebno ponovno zavarovati uporabniški račun na Facebooku. To naredimo tako, da obnovimo geslo s klikom na gumb “Forgot your password?” (Ste pozabili vaše geslo?). Če gesla ne morete ponastaviti zaradi spremenjenega elektronskega naslova, se nemudoma obrnite na Facebookov center za pomoč uporabnikom. Ko ponovno pridobite dostop do priljubljenega družbenega omrežja, nemudoma obvestite vse vaše prijatelje o nevarnosti, ki jim preži ob poskusu ogleda lažnega videoposnetka.


Prijavi napako v članku