Računalništvo, telefonija
18.11.2018 06:33

Deli z drugimi:

Share

Nepazljivim se črni petek lahko spremeni v finančno nočno moro

Previdnost na svetovnem spletu ni nikoli odveč.
Previdnost na svetovnem spletu ni nikoli odveč.

Širom sveta se je uradno začela nakupovalna mrzlica pred prazniki. Tako imenovani črni petek, ki se nanaša na pozitivno poslovanje trgovcev, je v kombinaciji z Zahvalnim dnem ključni indikator povpraševanja kupcev. Na podlagi nakupovalnih odločitev v tem času se lahko izmeri utrip prebivalstva in s tem uspešna prodaja izdelkov v bližnji prihodnosti. To je tudi razlog, zakaj trgovci poskušajo uporabnike prepričati s kar zajetnimi popusti na izdelke, kar seveda s pridom izkoriščajo tudi spletni kriminalci. To je tudi razlog zakaj mnogi računalniški strokovnjaki črni petek poimenovali kar v “praznik za hekerje”.

Da bi se na enostaven način dokopali do vaših kreditnih kartic, osebnih podatkov in ostalih občutljivih podatkov, spletni kriminalci ne poznajo meja pri izbiri načinov. Najprej skušajo pridobiti vaše zaupanje, ko vas imajo v pesti, pa vam z namenom lastne finančne koristi ukradejo še vse mogoče podatke. Zanimivi izdelki, ki so na voljo po zelo mamljivih cenah, so namreč ena najboljših tehnik za pridobitev zaupanja končnega uporabnika, na koncu pa se seveda konča z izpraznjenim bančnim računom.

Preden opravite spletni nakup, se prepričajte, da je spletna stran oziroma spletna trgovina vredna zaupanja. To lahko preverite bodisi z uporabo spletnega iskalnika Google (komentarji uporabnikov) bodisi tako, da uporabljate svetovno priznane spletne trgovine, kot sta na primer eBay ali Amazon, saj so tu komentarji uporabnikov na dosegu roke. Poiščite tudi ikono ključavnice v naslovni vrstici spletne strani (skrajno desno zgoraj). To pomeni, da so vaši podatki ustrezno zaščiteni z uporabo varnostnih protokolov HTTPS in SSL. Izogibajte pa se uporabi spletnih trgovin, ki za nakupe ne uporabljajo polne identifikacije uporabnikov, vključno z varnostnimi mehanizmi Verified by Visa in MasterCard Secure Code.


Prijavi napako v članku