Facebook
24.08.2011 06:11
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nemčija prepovedala Facebookov gumb “Všeč mi je”

Facebookov gumb "Všeč mi je" je hud sovražnik zasebnosti obiskovalcev spletnih strani.
Facebookov gumb "Všeč mi je" je hud sovražnik zasebnosti obiskovalcev spletnih strani.

Pred dobrim letom dni so razvijalci družbenega omrežja Facebook na konferenci razvijalcev F8 predstavili gumb »Všeč mi je« oziroma »Like button«. Ta je tako rekoč v trenutku postal izjemno priljubljen, saj je bil zgolj v prvem tednu svojega obstoja nameščen na 50 tisočih spletnih strani. Danes Facebookov gumb »Všeč mi je« dnevno doda več kot deset tisoč strani. Kljub temu priljubljenega gumba ne smejo več uporabljati nemški razvijalci spletnih strani.

Thilo Weichert, informacijski pooblaščenec nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein, je namreč upravljavce nemških spletnih strani pozval, naj nemudoma odstranijo vse gumbe “Všeč mi je”, vključno z drugimi Facebookovimi vtičniki. Weichert je namreč prepričan, da gumb omogoča Facebooku vpogled nad tem, kaj je posamezniku všeč oziroma kakšno je njegovo mnenje o določeni stvari. Z njim priljubljeno družbeno omrežje pridobi celo tehnične podatke, s katerimi je mogoče natančno določiti računalnik, ki je bil uporabljen za dostop do strani.

Poleg tega naj bi Facebookov gumb in ostali vtičniki grobo kršili nemško in evropsko zakonodajo o varstvu osebnih podatkov, in sicer z vidika prenosa podatkov o obiskovalcih spletnih mest. Ti se namreč brez privoljenja posameznika prenašajo zunaj meja Evropske unije, in sicer na strežnike locirane v ZDA. Zaradi tega je informacijski pooblaščenec nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein upravljavcem spletnih strani zagrozil z globo v višini 50 tisoč evrov, če do oktobra s svojih spletnih strani ne odstranijo gumbov »Všeč mi je« in ostalih Facebookovih vtičev. Ker je slovenska zakonodaja o varstvu osebnih podatkov zelo podobna nemški, se zna zgoditi, da bi to v bližnji prihodnosti od slovenskih upravljavcev spletnih strani zahteval tudi naš informacijski pooblaščenec.


Prijavi napako v članku