Računalništvo, telefonija
06.09.2018 18:42

Deli z drugimi:

Share

Nekaj najboljših nosljivih naprav za izboljšanje vaše drže

Upright Go
Upright Go

Če ste siti vaše nepravilne drže recimo v pisarni ali doma, potem verjetno veste, da je vzdrževati disciplino za vašo dobro držo zelo težka misija. Ne glede na to lahko s pomočjo nosljive tehnologije izboljšate vašo držo – in vaše zdravje.

Nepravilna drža in veliko sedenja lahko negativno vpliva na naše zdravje. Po mnenju zdravnikov se še kako splača investirati v preventivo, saj se tako lahko izognemo problemom na višji, bolj resni ravni. Torej, vsi tisti, ki ste se odločili, da boste naredili nekaj za svoje zdravje, za vas imamo nekaj predlogov nosljivih naprav, ki vam lahko pri tem pomagajo. Nekatere izmed njih so na voljo za nakup, spet druge pa še bodo. Če imate tudi vi kak predlog, pa ga mi nismo navedli na spodnjem seznamu, bomo zelo veseli vaših komentarjev in predlogov.

Upright Go

Upright je s svojo prvo napravo že ponudil inovativno rešitev za naš spodnje dele hrbtov, zdaj pa naj bi druga naprava poskrbela še za spodnji del hrbta in vratni del. Tako kot njegov starejši brat je Upright Go bil narejen za to, da ponudi diskretno rešitev za težave z držo. Enkrat, ko uporabnik razvije dovoljšnjo gibljivost za popravo drže, naprava spremlja in dodatno trenira držo z nasveti, kako preprečiti bolečine v mišicah in ostale težave.

Avatar v kompatibilni aplikaciji uporabniku ponudi pogled v živo, kako se drži, poleg tega pa ponuja tudi informacije glede tega, koliko ur na dan presedimo. Naprava je že doživela velik uspeh na Kickstarterju, sedaj pa se že redno uporablja za reševanje težav z držo. Na tej povezavi – Upright Go – si lahko preberete vse podrobnosti o napravi.

NAKUP: £79.99, uprightpose.com | Amazon


Lumo Lift

Lumo Lift je sestavljen iz majhnih plastičnih senzorjev, ki so narejeni za nošenje tik pod ključnico in čim bližje telesu kar je možno. Če nosimo kakšna bolj udobna, široka oblačila, Lumo Lift najverjetneje ne bo delal tako kot bi sicer. Naprava je magnetna, kar pomeni, da ko jo enkrat postavimo na želeno pozicijo – recimo za tesno oprijeto majico – jo lahko tam zadržimo z uporabo zunanjega magnetnega dela. Prva nastavitev senzorja poteka tako, da stojim zravnani, za potrditev pa dva-krat pritisnemo senzor.


Lift bo vsakič, ko se uporabnik nagne ali ukrivi, sprožil manjši tresljaj. Seveda pa lahko vsak senzor sprogramiramo tako, da ta meri prehodene korake in porabljene kalorije in zato tudi Lumo Lift meri te metrike. Sicer obstaja kompatibilna iOS naprava, vendar je v resnici ne potrebujemo dokler nas ne zanima naš napredek in čas, ki smo ga preživeli v pravilni drži.


NAKUP: $79.99, lumobodytech.com | Amazon

Nadi X

Modni in tehnološki “start-up” v enem, Wearable X, je izdelal prav posebne pajkice, ki so namenjene popravljanju drže za vse ljubitelje joge. Povezljiva vlakna z uporabo posebne tehnologije podobno kot Lumo Lift oddajajo nežne pulze v bokih, kolenih in gležnjih ter na tak način spodbujajo pravilno hojo, držo in na sploh gibanje. Aplikacija Nadi X ponuja različne statistike in dodatne nasvete glede pravilne drže, odvisno od posameznikove drže in rezultatov.


Nadi X pajkice so na voljo v štirih različnih velikostih – XS, S, M in L – in v štirih različnih stilih. Vsi tisti, ki si želite prebrati celotno poglobljeno recenzijo, lahko to storite na tej povezavi.

NAKUP: $250, wearablex.com

Darma

Že res, da Darma ne spada med nosljive naprave, vendar vseeno nudi drugače pristop k popravljanju drže in menimo, da si zato zasluži posebno pozornost. Za razliko večine nosljivih naprav na tem seznamu je singapursko podjetje uporabilo drugačno metodo, in sicer spremljajo kakovost sedenja in držo med sedenjem s pomočjo blazine, ki je opremljena s senzorji. Glede na njihovo skrb vzbujajočo se statistiko naj bi sedenje in široko razpršeni vzorci sedenja povečali tveganje za nastanek debelosti, sldkorne bolezni tipa 2, kardiovaskularnih bolezni, metaboličnega sindroma in celo prezgodnje smrti. Vsekakor se ne sliši dobro kajne?


Odgovor podjetja je (poleg tega, da moramo manj časa preživeti v sedečem položaju) pametna blazina za sedenje. Darma spominska blazina spremlja in pazi na našo držo, navade sedenja in stopnjo obremenitve. Vsi podatki se zbirajo v Android in iOS napravi. Glede na to, da ogromno ljudi večino svojega dneva presedi v pisarnah vsak dan, sistem kot tak sploh ne izgleda slabo in bi lahko bil dober opomnik za vse tiste, ki se morda izogibajo bolj tradicionalnim senzorjem.


NASLOV: $199, darma.co


To je bilo nekaj naprav, ki že obstajajo na trgu in jih že lahko kupimo. Sedaj pa vam v nadaljevanju predstavljamo set nosljivih naprav, ki še niso na trgu, so pa zelo blizu in jih lahko zato že dodamo na svoj seznam želja.


Stappone

Avstrijski “start-up” Stapptronics je dvignil raven naprav, ki se ukvarjajo z držo, na nekaj stopničk višje. Pametni vložek za čevlje ali copate uporabniku omogoča, da spremlja različne lastnosti glede drže, analizira težo in celo ponuja obvestila, če uporabnik ne “uboga” nasvetov.


Ekipa podjetja, ki vključuje zdravstvene profesionalce, je skoraj 18 mesecev razvijala idejo glede prototipa. Stappone pametni vložek za obutev je uspešno zaključil kar dve kampanji, na Kickstarterju in Indiegogo-ju leta 2018. Nosljiva naprava oz. vložek bo na voljo za nakup pred koncem letošnjega leta.


NASLOV: $219, stappone.com


Vitali Everyday Smart Bra

Pristop podjetja Vitali je nekoliko drugačen od ostalih akterjev, ki smo jih spoznali do sedaj. Gre namreč za to, da Vitali Everyday Smart Bra uporabi podatke o uporabnikovi drži za določanje stopnje stresa, ki naj bi ga uporabnik občutil. Torej, “pametni nedrček” Vitali ne kritizira in popravlja drže, temveč skuša določiti količino stresa v uporabniku.

S kombinacijo podatkov o drži, frekvenci bitja in dihanja ter nekaj ostalih mikro metrik, Vitali določi stopnjo stresa. Če se vam zdi tak pristop nemogoče, niste prvi, kajti v fazi testiranja so uporabniki pred nošenjem povedali, da ne verjamejo v potencial nosljive naprave oz. pametnega oblačila. Preko kompatibilne aplikacije zvemo recimo to, da se naša drža okrog 15. ure popoldan poslabša, kar kaže na to, da se raven stresa povečuje. Ko prejmemo ta podatek, vemo, da se raven stresa ob 15. uri poveča in lahko spremenimo določene stvari v našem življenju, da temu ne bo tako.

“Pametni nedrček” je narejen tako, da ženskam nudi popolno obdobje z uporabo osnovnih potez športnega nedrčka. Tako so uspeli narediti udoben kos nosljivega oblačila, ki je primeren ne samo za športno udejstvovanje temveč tudi za vsakodnevna opravila, ali dan v službi. Začetek prodaje je bil prestavljen, vendar je sedaj po zadnjih podatkih napovedan do konca leta 2018.

NAKUP: $129, vitaliwear.com

Opter Pose

Tale modni dodatek iz bambusa, narejen tako za moške kot ženske, uporablja UV senzor in senzor modre svetlobe, ki poleg senzorja gibanja pomaga pri izboljšanju uporabnikove drže.

Pose uporablja kot prsi za to, da določi uporabnikovo držo, ki jo potemtakem lahko povsem poljubno korigirate. Bambusov košček bo potem vibriral in vam povedal, ali vam je potrebno stati ali sedeti.

Opter je zbral le nekaj manj kot $40.000, da je lahko produkt razvil do te mere kot je danes. Glede na to, da so se ustvarjalci v zadnjem trenutku odločili, da spremenijo dizajn, lahko pričakujemo prve pošiljke pozneje kot je sprva bilo mišljeno, da bi bile marca.

NAKUP: $129, opterlife.com


Prijavi napako v članku