Računalništvo, telefonija
02.12.2017 07:50
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ne uporabljajte prenosnih računalnikov za učenje

Ne uporabljajte prenosnih računalnikov za učenje
Ne uporabljajte prenosnih računalnikov za učenje

Pri nas uporaba prenosnega računalnika za pisanje zapiskov med predavanji še ni tako prisotna kot drugod po svetu. Na ameriških univerzah pa je to postala že praksa, saj ga skoraj ni študenta, ki na predavanja ne bi prinesel svojega prenosnika. Raziskovalci z univerz Princeton in California pa so v najnovejši raziskavi prišli do spoznanja, da uporaba prenosnika med predavanji ni smotrna, saj učenci, ki ne uporabljajo prenosnika, dosegajo precej boljše učne rezultate.

Raziskovalci so eksperiment izvedli tako, da je ena skupina študentov zapiske pisala na roko oziroma s pisalom in papirjem, druga skupina pa je uporabljala prenosnike. Poskus je pokazal, da so študenti, ki so uporabljali prenosnike, predavanje razumeli slabše kot prva skupina. Razlika je namreč v tem, da morajo pri “tradicionalnem” načinu študenti najprej besede predavatelja v glavi obdelati preden jih zapišejo, uporabniki prenosnikov pa se temu izognejo. Ti uporabniki namreč vsebino zgolj “prepišejo”, kar seveda na pripomore k boljšemu znanju.

Čeprav tipkanje ponavadi poteka hitreje od pisanja, se mu vsaj pri predavanjih izognite. S prenosnikom boste namreč izgubili pomembne vidike učenja, posledično pa bodo sledili slabši rezultati. Ti bodo slabši seveda tudi za tiste, ki sedijo zraven uporabnika s prenosnim računalnikom, saj uporabniku jemlje koncentracijo med predavanjem.


Prijavi napako v članku