Računalništvo, telefonija
22.06.2010 15:43
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

NASA svari pred katastrofalnimi solarnimi nevihtami

Močna solarna nevihta bi lahko imela katastrofalne posledice za človeštvo.
Močna solarna nevihta bi lahko imela katastrofalne posledice za človeštvo.

Če se letos ne bo uresničila napoved futurologa Geralda Celenteja o pričetku tretje svetovne vojne, si še ne smemo oddahniti. Ameriško državno ministrstvo za zrakoplovstvo in vesolje NASA ja namreč ponovno potrdilo napoved, da naj bi v prihodnjih letih številne države tudi za več mesecev ostale brez elektrike in telekomunikacijskih povezav.

Glavni krivec za zlom celotne električne in internetne infrastrukture naj bi bilo sonce oziroma izjemno močne solarne nevihte, ki naj bi bile leta 2013 celo najmočnejše v sodobni zgodovini človeštva. Izjemno močne sončne nevihte so sicer že pustošile na zemeljski obli. Leta 1859 so na primer odtrgale telegrafske kable v ZDA, leta 1989 so poškodovale celotno kanadsko električno omrežje in v letu 2005 je bila na vrsti elektronika.

Uresničitev napovedi ameriške akademije znanosti bo zagotovo postavila človeštvo na hudo preizkušnjo, saj naj bi skoraj povsem odpovedale službe za transport, komunikacije, bančništvo, kmetijstvo, zdravstvo, vodno gospodarstvo in druge. Da sploh ne govorimo o okvari mreže satelitov za navigacijo GPS.

Raziskovalci ameriškega državnega ministrstva za zrakoplovstvo in vesolje NASA ocenjujejo, da bo elektromagnetno sevanje do leta 2014 samo v ZDA povzročilo za okoli tisoč milijard ameriških dolarjev gospodarske škode. Za popolno okrevanje naj bi človeštvo porabilo od štiri do deset let. Evropa naj bi jo tedaj odnesla nekoliko bolje.


Prijavi napako v članku