Računalništvo, telefonija
22.12.2011 14:14

Deli z drugimi:

Share

Nas bodo papirnate baterije rešile pred ekološko katastrofo?

Okolje bo papirnatim baterijam najbolj hvaležno!
Okolje bo papirnatim baterijam najbolj hvaležno!

Mobilne naprave so postale nepogrešljiv del našega življenja. Ker zaradi hitrega razvoja tehnologije napravice relativno hitro »zastarajo«, te prej ali slej končajo v smeteh. Njihove baterije pa imajo na okolje seveda velik negativen vpliv. To se utegne v bližnji prihodnosti spremeniti. Inženirji podjetja Sony so namreč našli način, kako dragoceno električno energijo pridobivati kar z uporabo kartona in encimov.

Računalniški gigant Sony je kot osnovo vzel vodo z encimi. Z dodajanjem kartona oziroma papirja se tekočina v nekaj minutah spremeni v vir električne energije. Ta je dovolj močan, da lahko napaja manjšo pahljačo. Čeprav je novost še daleč od tega, da bi jo lahko uporabljali v vsakdanjem življenju, predstavlja dobro osnovo za nadaljnje raziskovanje v smeri priprave okolju povsem neškodljive baterije.

Inženirji podjetja Sony verjamejo, da bo z njihovim izumom v bližnji prihodnosti mogoče poganjati predvsem manjše naprave, kot so na primer prenosni predvajalniki glasbe. Papirnata baterija naj bi bila kot nalašč še za pripravo miniaturnih in oblikovno neobičajnih naprav zabavne elektronike. Mi pri tem lahko seveda le upamo, da bo podjetje Sony zamisel svojih raziskovalcev čim prej spremenilo v praktičen in uporaben izdelek.


Prijavi napako v članku