Računalništvo, telefonija
02.05.2017 06:34
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Trdi diski s kapaciteto 20 terabajtov so vse bliže

Trdi diski s kapaciteto 20 terabajtov so vse bliže
Trdi diski s kapaciteto 20 terabajtov so vse bliže

Ker prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj, vodilni proizvajalci trdih diskov kot po tekočem traku pripravljajo vedno bolj zmogljive izdelke. Tokrat so prijetno presenetili inženirji podjetja Western Digital, saj so ponudili v prodajo trdi disk, na katerega lahko shranimo do 12 terabajtov podatkov. Visoko kapaciteto pri trdem disku WD HGST Ultrastar He12 je inženirjem uspelo doseči z uporabo tehnologije PMR (Perpendicular Magnetic Recording), ki se uporablja tudi za izdelavo klasičnih trdih diskov. Da je novost odpornejša na zunanje temperature, da se manj segrevala in da porabi manj električne energije (do polovice v stanju pripravljenosti v primerjavi s klasičnimi rešitvami), je ta seveda polnjena z vse bolj priljubljenim helijem.

Magnetne plošče trdega diska WD HGST Ultrastar He12 se vrtijo s hitrostjo 7.200 vrtljajev na minuto, za prenos podatkov pa je na voljo vmesnik SATA ali SAS, ki zagotavljata hitrost prenosa do 255 megabajtov na sekundo. Novost je pisana na kožo podatkovnim centrom in profesionalnim uporabnikom, njena maloprodajna cena pa žal še ni bila razkrita, zagotovo pa bo višja od maloprodajne cene 10-terabajtnega diska, ki se giblje pri 460 evrih. Še letos pa bo mogoče kupiti novo generacijo trdih diskov družine Ultrastar podjetja Western Digital, na katere bo mogoče skupno shraniti kar 14 terabajtov podatkov.

Pri podjetju Western Digital so prepričani, da bomo še pred letom 2020 na prodajnih policah trgovin ugledali trde diske, ki bodo za shranjevanje podatkov ponujali do 20 terabajtov prostora. Ti bodo sprva namenjeni podatkovnim centrom in zahtevnejšim uporabnikom, nekoliko kasneje (ko bo maloprodajna cena nižja) pa bodo dosegljivi tudi običajnim uporabnikom.


Prijavi napako v članku