Triki in nasveti
08.11.2011 15:01
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Naredi sam: Unikaten USB ključ – kabel

Voila! Usb ključ - kabel je pečen!
Voila! Usb ključ - kabel je pečen!

Če imate preveč časa, iščete popolno “geeky-darilo” ali pa želite preprosto izstopati, imamo nekaj za vas. Spodaj je opisan postopek, kako v “samo” 20 korakih preobrazite navaden USB kabel v USB ključ. Zadeva nam je bila preprosto tako všeč, da smo jo morali deliti tudi z vami.

Za izdelavo USB ključ – kabla porebujemo:

  • Sekundno lepilo
  • Star USB kabel
  • Olfa nož ali skalpel
  • USB ključek poljubne velikosti, znamke GOOD DRIVE Fresh

1. Korak: Kabel odrežemo cca. 10 cm od priklopa USB.

2. Korak: USB priključek previdno prerežmo na obeh bočnih straneh kot prikazuje slika.

3. Korak: Ko dovolj zarežemo v priključek, ga lahko z obeh strani odpremo, nakar pa se pokaže celotno kovinsko ohišje priključka.

POZOR – Če preveč zarežemo, zgornja in spodnj plastična dela razpadeta na dva dela, kar pa nam bo znatno otežilo delo v naslednjih korakih, zato moramo paziti, da zadnjega dela, ki skrbi da se kabli na robu priključka ne pretrgajo, ne prerežemo.

4. Korak: Celoten kovinski del odrežemo pri koncu in tako ločimo USB kabel od USB priključka.

5. Korak: Pri tem koraku bomo razstavili kovinski del, kabel je nanj pritrjen z objemko, ko je objemka dovolj razrahljana, bomo lahko iz ohišja izvlekli plastiko s konektorji.

6. Korak: Ko je odstranjen kovinski pokrov, samo še izvlečemo plastični del, kamor bomo pozneje vstavili čip pravega USB ključka. Po končanem postopku izgled prikazuje druga slika tega poglavja.

7. Korak: V tem koraku se bomo lotili USB ključka.

Najprej ga »slečemo« iz originalnega ohišja.

Nato pa na zadnji strani odvijemo dva železna zatiča, ki preprečujeta premik vezja.

8. Korak: Vsebino kovinskega ohišja potisnemo ven. V vsebini pa se skriva čip, ki hrani naše podatke. Na zadnji sliki v tem koraku je druga stvar iz leve naš čip. Od prvotnega USB ključka je to edina stvar, ki jo potrebujemo, vse ostalo lahko zavržemo.

9. Korak: Čip, ki smo ga dobili iz USB ključka sedaj vstavimo v ohišje USB kabla z začetka lekcije, previdno ga potisnemo v ohišje. POZOR! Zelo pomembno je kako obrnemo vezje, pozlačeni kontakti morajo biti pri koncu priključka kot prikazuje slika.

10. Korak: Ko je čip na svojem mestu, ga je potrebno pritrditi na kovinsko ohišje. Pri tem postopku bomo uporabili človekovega najboljšega prijatelja – sekundno lepilo.

Čisto dovolj je, če lepilo namestimo samo po zadnji strani čipa (stran, ki je obrnjena porti koničasti obliki kovinskega ohišja).

11. Korak: Na pokrovčku kovinskega ohišja sta dva stranska zatiča, ki se ju je potreno znebiti (v nasprotnem primeru se pokrovčka ne bo dalo zapreti). Odpadla bosta že če ju nekajkrat prepognete levo-desno.

12. Korak: Pokrovček nato namestimo v prvotno lego, na drugi strani pa znova zapognemo zatiče, ki so prej držali kablovje. Po tem koraku je naš USB-ključ-kabel pripravljen za ponovno vstavitev v plastično ohišje kabla.

13. Korak: Izberemo eno notranjo stran plastičnega ohišja in jo namažemo z lepilom, nanjo pa položimo kovinsko ohišje, ki smo ga pripravljali v prejšnjih korakih. Naše delo je pri koncu, z lepilom namažemo še stranice, ki smo jih prej prerezali ter zgornjo notranjo plast plastičnega ohišja. Vse skupaj stisnemo in držimo nekaj minut, da se lepilo posuši.

14. Korak: Konec kabla na poljubni dolžini zarežemo (od tu naprej bodo »štrlele« žice), kabel tukaj samo olupimo.

15. Korak: Odstranimo folijo in drobne žičke, ki ščitijo notranje kable pred motnjami iz okolice.

16. Korak: Preostale štiri žice odrežemo na različne razdalje in tako kablu dodamo pristen videz »odtrganosti«.


Končali smo. Sedaj imamo svoj, povsem unikaten USB ključ. Priporočamo, da se čimprej navadite na čudne poglede v kopirnicah, ko jim boste gradivo za tiskanje izročili na temle ključu. =)


Prijavi napako v članku