Prenosni računalniki
07.01.2010 15:45
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nared prvi prenosni računalnik s prozornim zaslonom AMOLED

Pa naj še kdo reče, da nam v prihodnosti ne bo lepo!
Pa naj še kdo reče, da nam v prihodnosti ne bo lepo!

Prenosni računalniki

s prozornimi zasloni iz filmov morda le niso več tako daleč od vsakdanje uporabe kot bi si lahko mislili. Na sejmu zabavne elektronike CES (Consumer Electronics Show) je bil namreč predstavljen prvi koncept prenosnega računalnika, ki za prikazovanje slik uporablja prozoren zaslon AMOLED (active matrix organic light-emitting diode).

Inovativni zaslon je grajen na prozorni podlagi, ki omogoča potovanje svetlobe v vse smeri, s čimer je prikazana slika vidna obojestransko. Inovativni zaslon prepušča do 70 odstotkov vidne svetlobe. Poleg tega ima zaslon AMOLED številne prednosti v primerjavi s klasičnimi zasloni LCD, in sicer tankost matrike, zelo žive barve in do dvajsetkrat boljši kontrast.

Ker je prenosni računalnik s prozornim zaslonom AMOLED šele idejna zasnova, je težko napovedati, ali bo izdelek sploh kdaj na voljo v prosti prodaji in kdo od vodilni proizvajalcev prenosnikov bi ga lahko proizvajal. Tudi o maloprodajni ceni tovrstnega prenosnega računalnika lahko zaenkrat le ugibamo. Pri tem pa seveda ostaja odprto tudi vprašanje, ali smo potrošniki na prenosnike s prozornimi zasloni sploh pripravljeni.


Prijavi napako v članku