Procesorji
19.03.2010 07:49

Deli z drugimi:

Share

Nared prvi modeli šestjedrnih procesorjev AMD Phenom II X6 za osebne računalnike

Šestjedrni procesorji AMD naj bi se brez težav postali po robu najzmogljivejšim Intelovim procesorjem.
Šestjedrni procesorji AMD naj bi se brez težav postali po robu najzmogljivejšim Intelovim procesorjem.

Tokrat gre zares! Podjetje AMD bo konec aprila ponudilo v prodajo prve tri modele šestjedrnih procesorjev Phenom II X6 za osebne računalnike, in sicer 1075T, 1055T in 1035T. Novi procesorji so izdelani s pomočjo preizkušene 45-nanometrske tehnologije in so opremljeni s pomnilniškim krmilnikom za sistemske pomnilnike DDR3. Za shranjevanje vmesnih izračunov je na voljo skupno tri megabajte predpomnilnika L2 in šest megabajtov predpomnilnika L3. Novince bo na srečo mogoče uporabljati tudi na osnovnih ploščah s podnožjem AM2+ in sistemskimi pomnilniki DDR2.

Procesor AMD Phenom II X6 1075T podatke preračunava s frekvenco 3,0 GHz in pri polni obremenitvi porabil do 125 vatov električne moči. Nekoliko šibkejši model Phenom II X6 1055T podatke preračunavl s taktom 2,8 GHz in pri polni obremenitvi prav tako porabi do 125 vatov električne moči. Najšibkejša različica AMD Phenom II X6 1035T pa ničle in enice prešteva pri frekvenci 2,6 GHz. Poraba električne energije tu ni višja od 95 vatov.

Vsi modeli šestjedrnih procesorjev AMD Phenom II X6 za osebne računalnike so opremljeni tudi s posebno tehnologijo, ki skrbi za samodejno prilagajanje takta delovanja jeder glede na trenutne potrebe sistema. Nova tehnologija je v osnova enaka Intelovemu sistemu Turbo Boost, ki je vgrajen v procesorjih družin Core i5 in Core i7 in pripomore k občutnemu znižanju porabe električne energije. V kolikor sistem poganja aplikacijo, ki lahko sočasno koristi samo eno procesorsko jedro, so preostala jedra procesorja namreč izključena. Delujoče jedro pa preračunava podatke pri nekoliko višji frekvenci.

Vas zanima več iz te teme?
AMD procesorji

Prijavi napako v članku