Računalništvo, telefonija
14.09.2015 10:10
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Naravna računalniška oprema za dom in pisarno iz bambusa

Štirje mladi zanesenjaki iz domačega podjetja ECOmp se zavedajo in sprejemajo tehnološki napredek, a jim vseeno ni vseeno za okolje.
Naravna računalniška oprema za dom in pisarno iz bambusa
Naravna računalniška oprema za dom in pisarno iz bambusa

Z leseno računalniško periferijo širijo okoljsko ozaveščenost in nudijo kakovostne izdelke, s katerimi lahko skupaj prispevamo k zmanjševanju onesnaževanja planeta, ki je samo eden. Plastika namreč predstavlja največjega onesnaževalca, njihovi izdelki pa so naravni in “obnovljivi”, saj se bambus, glavna sestavina, goji načrtno (pri čemer tudi čisti zrak), raste pa hitreje kot katera koli druga drevesa. Uporabljamo reciklirano darilno embalažo ter embalažo z oznako FSC, kar pomeni, da je za vsako posekano drevo namenjeno embalaži, posejano novo.

Zakaj bambus?

Bambus je najhitreje rastoča rastlina na svetu. Ne spada med drevesa, temveč trave, a je močnejši od večine lesa. V treh do štirih mesecih zraste »iz nič do miške«. Ob žetvi dobimo iz bambusa 20-krat več uporabnega lesa kot iz običajnih dreves. Zaradi svoje moči, katera je višja tudi od nekaterih jekel, se uporablja v veliki meri kot osnovni in pomemben gradbeni material (temelji na stavbah, gradbeni odri, parket, …). Raste na tropskih področjih, kjer je tudi večina revnejših držav na svetu. Z gojenjem in prodajo bambus pomaga k razvoju tudi teh držav. Bambus proizvede več kisika in absorbira več ogljikovega dioksida kot ostali les, tako da načrtno gojenje in uporaba prispevata k borbi s klimatskimi spremembami. Korenine bambusa so dolge in prepletene, zato se uporablja tudi v boju proti eroziji tal v razvijajočem svetu, zaradi velike absorpcije CO2 pa tudi pomaga čistiti vode.

Zaradi lokacij, kjer bambus najbolje uspeva, naše izdelke za nas izdeluje kooperant na daljnem vzhodu, s katerim smo se večkrat osebno dobili in preverili pogoje dela, proizvodnje, ter deljenja enakih idej glede obvarovanja narave in smotrne porabe lesa. Je tudi eno izmed edinih (če ne celo edino) podjetje, katero ima svoje nasade bambusa, kateri se obnavljajo. Torej v fazi pred proizvodnjo bambus čisti zrak in proizvaja kisik, končni izdelek pa poskrbi da se uporabi les namesto plastike, katere predelava je draga in umazana. Poleg tega je celotno ohišje in tipke naših tipkovnic/mišk hitro biološko razgradljivo, kar plastika seveda ni. Darilno embalažo in ostali material delajo v Sloveniji.

Med ECOmp izdelki najdete naravno, bambusovo računalniško opremo za dom ali v pisarno, najbolj iskane so tipkovnice in miške, posamezno ali v kompletu, brezžično ali s kablom. Prednost kompletov tipkovnice in miške je v tem, da ima komplet samo en USB ključek, katerega vstavite v računalnik, torej nista potrebna dva. Tako miška, kot tipkovnica imata tudi poseben shranjevalni prostor za USB ključek, ob prostoru za baterije.

Cenovno in garancijsko so izdelki postavljeni ob bok primerljivim plastičnim izdelkom, saj ne želijo izkoriščati »posebnosti« izdelka za večje zaslužke. Želijo namreč ponuditi cenovno in kvalitetno enako alternativo, ki prepriča uporabnika zaradi svojega zmanjšanega vpliva na okolje ter stilskega izgleda, saj se izdelki kar zlijejo z lesenimi delovnimi mizami. Vse tipkovnice so poslovenjene, s šumniki in sičniki.

Kaj je na voljo?

– KOMPLET BREZ DROTA (brezžični komplet tipkovnice standardne velikosti in miške)

– KOMPLETEK BREZ DROTA (brezžični komplet manjše tipkovnice in miške. Manjša tipkovnica ima enake tipke kot standardna, samo manjše in bolj koncentrirane)

– MIŠEK-MIŠ (brezžična miška)

– KOMPLET Z DROTOM (žični komplet standardne tipkovnice in miške)

– TIPKE Z DROTOM (standardna tipkovnica s kablom za priklop na računalnik)

– UHEKI (slušalke)

– UHEKI Z MAJKOM (slušalke z mikrofonom)

– SOLIST (zvočnik, kompatibilen z vsemi avdio napravami, računalniki, telefoni, podpira formate MP3, MP4 in VAM. Različni priključki za omenjene naprave. Samostojen tudi kot FM radio. Integrirana baterija, katera se polni preko USB priključka. Trajanje baterije cca 5 ur. Moč zvočnikov 3w + 3w).

»Verjamemo, da lahko z načrtnim pridobivanjem in uporabo naravnih virov in izdelkov dejansko naredimo spremembo, a je tudi pri tem potrebno biti zelo previden, saj se lahko načrtna pridelava/predelava hitro spremeni v veliko komercialno izkoriščanje ter zmanjševanje/krčenje naravnih virov. Zato za nas obstajata le dve izbiri: predelava odpadnega/odmrlega lesa; ali pa načrtno gojenje lesa za lastne potrebe.«, pravi ekipa ECOmp.

Naravna računalniška oprema za dom in pisarno iz bambusa je na voljo v spletni trgovini www.ecomp.si, www.kaymu.si, www.naturalstock.eu, fizično pa si jih lahko ogledate v Celju, v trgovini NaturalStock v Slovenjskih Konjicah ter v trgovini BioSvet v Mariboru. Vprašanja naslovite na info@ecomp.si ter 040/454-994. (oglasno sporočilo)


Prijavi napako v članku