Računalništvo, telefonija
19.06.2020 06:27
Posodobljeno 12 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Napredni robot bo lahko postal naš hišni ljubljenčki

Prvi komercialno razpoložljiv štirinožni robot je že na voljo za nakup.
Prvi komercialno razpoložljiv štirinožni robot je že na voljo za nakup.

Robotika je v zadnjih nekaj letih močno napredovala. To so že večkrat dokazali nadobudni inženirji tehnološkega podjetja Boston Dynamics, saj so v sodelovanju z raziskovalno agencijo ameriškega ministrstva za obrambo (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) razvili že številne napredne robotske sisteme.

Vse tiste, ki jih robotika navdušuje, bo zagotovo razveselila novica, da je podjetje Boston Dynamics ponudilo v prodajo prvega komercialno razpoložljivega štirinožnega robota. Novost je opremljena s prodajno oznako Spot in se lahko povsem samodejno premika po vnaprej znanem prostoru, kot je na primer domači vrt ali stanovanje. Komercialnega štirinožnega robota je mogoče nadzirati tudi z mobilno napravo preko spletne kamere, pri čemer je za ta namen pripravljena programska oprema, enostavna za uporabo. Kot zanimivost velja omeniti, da eno polnjenje baterije nudi do 90 minut avtonomije delovanja. Poleg tega lahko uporabnik doda še do 14 kilogramov dodatnih modulov, kot so kamere, senzorji, roke in – vsaj v teoriji – tudi tovarniško ali doma izdelano orožje.

Nakup robota Boston Dynamics Spot seveda ne bo poceni. Podjetje namreč zanj zahteva kar preračunanih 66.230 evrov. V to ceno stroški pošiljanja seveda niso vključeni.


Prijavi napako v članku