Računalništvo, telefonija
20.04.2010 14:37

Deli z drugimi:

Share

Nanodelci škodljivi za zdravje ljudi?

Notranja preiskava naj bi razkrila krivca, zaradi katerega je dvajset zaposlenih zbolelo za hudimi oblikami bolezni!
Notranja preiskava naj bi razkrila krivca, zaradi katerega je dvajset zaposlenih zbolelo za hudimi oblikami bolezni!

Raziskava, ki so jo pred slabimi tremi leti opravili raziskovalci kalifornijske fakultete UKLA in fakultete iz San Diega v sodelovanju z zdravstveno ustanovo Veterans Affairs Medical Healtcare System, je pokazala, da nanodelci škodljivo vplivajo na zdravje ljudi. Kot najbolj nevarni so se izkazali delci železovega oksida s premerom, manjšim od 10 nanometrov, saj so zavirali rast živčnih celic. Nanodelci s premerom, manjšim od 200 nanometrov, pa so v človeškem telesu povzročali sprostitev strupenih kisikovih radikalov, ki so škodovali dihalnemu aparatu.

Raziskave kalifornijske fakultete UKLA in fakultete iz San Diega vsaj do sedaj ni nihče jemal resno, saj so številni vodilni proizvajalci elektronskih komponent menili, da nanodelci ne predstavljajo nikakršno nevarnost za zdravje ljudi. Podjetje Samsung Electronics v to ni več povsem prepičano, saj je več kot dvajset svojih zaposlenih od leta 1998 do danes zbolelo za levkemijo in rakom limfatičnega sistema. Deset od njih je žal že umrlo.

Zaradi tega se je gigant elektronskih komponent odločil, da bo kmalu pričel z notranjo preiskavo svojih proizvodnih linij integriranih vezij. Ta naj bi pokazala, ali so zaposleni dejansko zboleli zaradi stika z nanodelci ali zaradi daljše izpostavljenosti toksičnim materialom, ki se uporabljajo v proizvodnem procesu čipovji. Pri tem velja še omeniti, da je leta 2007 izvedbo podobne preiskave že zahtevala južnokorejska vlada, pri čemer nepravilnosti niso bile odkrite.


Prijavi napako v članku