Računalništvo, telefonija
18.08.2023 07:20
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nakupujete na Amazonu? Potem si preberite to

Amazon bo z uporabo generativne umetne inteligence skušal izboljšati razumevanja ocen izdelkov. S tem želi omogočiti enostavnejše razumevanje ocen ter izboljšati nakupovalno izkušnjo. Kljub temu se sooča z izzivom lažnih ocen, a trdi, da bo novost povzemala le ocene s potrjenimi nakupi.

Amazon je pred nekaj dnevi sporočil, da bo strankam skušal pomagati bolje razumeti ocene drugih strank o izdelkih z vpeljavo generativne umetne inteligence. Glavni cilj nove funkcionalnosti je prihranite “muke” ob prebiranju več deset posameznih ocen. Trgovski velikan bo novo tehnologijo uporabljal za pisanje kratkih tekstov neposredno na strani izdelka. V teh tekstih bo poudarek na značilnostih izdelkov in mnenju strank. To besedilo bo omogočilo lažje razumevanje skupnih tem v ocenah, so poudarili pri Amazonu.

Poleg povzetka besedila bo Amazon z umetno inteligenco poudaril ključne značilnosti izdelka v obliki gumbov, na katere bomo lahko klikali. Na primer, če bi stranka želela izvedeti več o “enostavnosti uporabe” ali “uspešnosti” izdelka, lahko klikne gumb, da si ogleda samo tiste ocene, ki omenjajo te izraze.

Amazon je že prej ponujal podobno funkcionalnost s poudarjanjem pogosto uporabljenih besed v ocenah, ki so bile prav tako na voljo kot gumbi.

Nove funkcionalnosti, ki jih poganja umetna inteligenca, bodo najprej na voljo skupini ameriških kupcev na mobilnih napravah za “širok izbor” izdelkov, je sporočil Amazon. Med temi preizkusi bo podjetje delalo na učenju in prilagajanju svojih AI modelov, da izboljša njihovo učinkovitost. Hkrati pa si prizadevajo postopoma razširiti tovrstno funkcionalnost tudi na druge kategorije, ko bo ta možnost na voljo širši skupini strank.

Seveda bodo povzetki, ki jih ustvari umetna inteligenca, le toliko dobri, kot bodo kvalitetni podatki, ki jih vključujejo. Amazon se že leta spopada s ponarejenimi in zavajajočimi ocenami izdelkov, vključno s plačanimi ocenami.

Leta 2021 je podjetje priznalo, da je blokiralo 200 milijonov lažnih ocen že v prejšnjem letu. Prav tako se že leta trudijo zatreti izvor lažnih ocen prek tožb in drugih ukrepov, vključno s tožbami proti prodajalcem, ki so kupovali lažne ocene. Lani je Amazon vložil tožbo proti administratorjem 10.000 Facebook skupin, ki so se ukvarjali s trgovino lažnih ocen.

Nedavno se je vključila tudi FTC (Zvezna trgovinska komisija), saj je prisilila proizvajalca prehranskih dopolnil, da je plačal 600.000 dolarjev v primeru zlorabljenih ocen na Amazonu – primer, kjer so izdelki združeni v en seznam, da bi povzdignili ocene enega izdelka z dobrimi ocenami drugega.

Z naraščajočimi zmogljivostmi umetne inteligence se lažne ocene zdaj lahko še težje odkrijejo, saj se tehnologija razvija tako, da zveni bolj človeško, kar bi lahko privedlo do nove eksplozije lažnih ocen. To bi pomenilo, da bodo Amazonovi povzetki ocen, ustvarjeni s pomočjo umetne inteligence, manj koristni, če podjetje ne bo našlo drugih načinov za preprečevanje lažnih ocen napisanih s pomočjo umetne inteligence.

Amazon danes naslavlja skrb glede lažnih ocen in pravi, da bo povzemal le tiste ocene, ki izvirajo iz preverjenih nakupov. Poleg tega še naprej “veliko vlagajo v vire”, da bi proaktivno preprečili lažne ocene.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Amazon


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več