Namizni računalniki
02.11.2015 09:47
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nakup Macov prihrani denar

Zakaj je 2015 mejnik podjetja Apple?
Zakaj je 2015 mejnik podjetja Apple?

Apple je na novinarski konferenci prejšnji teden, ko so bili predstavljeni najnovejši rezultati poslovanja podjetja v obdobju od meseca julija do septembra, zainteresirani množici posredoval zanimiv podatek. Podjetje IBM je od Appla kupilo že več kot 30.000 računalnikov Mac. Vsak teden jih svojim zaposlenim kupijo dodatnih 1.900. Razlog za takšno odločitev je iz vidika IBM preprost. Računalniki Mac, kljub višji ceni, za podjetje pomenijo prihranek denarja.

Pri IBM so namreč izračunali, da jim nakup enega računalnika Mac pomeni prihranek v v višini 250 EUR. Razloga za to sta dva. Applovi prenosniki zahtevajo manj pomoči s strani IT oddelka oziroma informatikov. Slednjim se več ni potrebno toliko ukvarjati z zaposlenimi, katerim se je zgodila manjša ukvara oziroma jim računalnik iz različnih razlogov ne dela. Drugi razlog je boljše ohranjanje vrednosti računalnika skozi celotno dobo uporabe. Končna višja vrednost rabljenih Macov se tako tudi neposredno izraža v večjem prihranku.

Ob tem so pri IBM razkrili več zanimivih podatkov. Delež zaposlenih, ki potrebuje pomoč informatikov pri uporabi klasičnih PC računalnikov pri podjetju IBM znaša 40 odstotkov. V nasprotju s tem je delež uporabnikov računalnikov Mac zgolj pet odstoten. Takšno drastično znižanje potrebe po IT oddelku za IBM pomeni privarčevanje pri številu zaposlenih informatikov. Za vse naprave Mac in iOS, ki jih je pri IBM čez 130.000, ima podjetje zgolj 24 zaposlenih informatikov, ki skrbijo za podporo. To pomeni slabih 5.400 zaposlenih na enega informatika. Uporaba Macov je tako ključnega pomena saj veliko zaposlenih pri IBM dela na oddaljenih lokacijah pri strankah ali neposredno iz doma in s tem nima dostopa do pomoči v primeru nedelovanja računalnika.

Pri tem je potrebno poudariti tudi mehke dejavnike ponujanja računalnikov Mac zaposlenim v podjetju. Po informacijah iz IBM si namreč zaposleni želijo uporabe računalnikov Mac in pametnih naprav na platformi iOS. Iz tega razloga predstavlja nakup applovih računalnikov tudi pozitivno spodbudo za zaposlene v podjetju.

Vas zanima več iz te teme?
Apple računalniki

Prijavi napako v članku