Digitalizacija
Poslovne rešitve
08.03.2022 14:42
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najpomembnejši trendi v 2022

Čeprav (in ker) nas občasno pretrese kakšna izredna in nepričakovana situacija, je še toliko bolj pomembno, da smo pozorni na trende, ki dogajanje spremljajo in usmerjajo. V nadaljevanju smo zbrali nekaj trendov, ki bodo krojili našo prihodnost.

8 trendov, na katere moramo biti pozorni

1. Delo od doma

Če se je fleksibilnost glede lokacije dela v zadnjem desetletju konstantno povečevala, pa je v luči epidemije postala nova norma. Praktično vsi smo se od leta 2020 do danes srečali z neko obliko dela od doma. Prilagodili so se seveda tudi pogoji na delovnem mestu, a velik del zaposlenih je (vsaj v določenem obsegu) prakso obdržal.

To je dejstvo, ki ga moramo sprejeti in upoštevati tudi v prihodnje. Fleksibilnost glede lokacije in časa dela bo vse bolj postajalo pričakovanje zaposlenih in naloga podjetij je, da jim to tudi zagotovi – tako z vidika delovnih procesov, kot tudi orodij, ki jim delo omogočajo.

2. Digitalizacija

Je trend, ki se dogaja že dolgo in marsikomu ni nič novega. Je pa z epidemijo dobil izjemen pospešek. Celotne panoge, ki so se leta otepala sprememb načina dela, so bile dobesedno čez noč prisiljene narediti korak naprej. In poti nazaj več ni.

Zato je potrebno razmisliti, kako lahko prednosti, ki jih digitalizacija prinaša, uporabimo v svojem poslovnem vsakdanu. Katera so tista opravila, ki jih lahko opravite (npr. vožnja na sestanek) ali pa avtomatizirate (npr. opominjanje strank na neplačane račune)?

3. Fluktuacija

Leto 2021 je praktično po celem svetu zaznamovalo izjemno število odpovedi delovnih razmerij s strani zaposlenih. V ZDA so beležili rekorde, z več kot 4,5 milijoni odpovedi samo v mesecu novembru 2021. V Nemčiji je službo pustilo 6 % delovne sile. (vir)

Pogajalska moč podjetij se v odnosu do zaposlenih zmanjšuje, vsaj na področju izobraženega in kvalitetnega kadra. Na mestu je torej razmislek o tem, kako sodelovanje narediti karseda privlačno in ustvariti pogoje, ki bodo vzbudili zvestobo, hkrati pa zaposlene motivirali, da od sebe dajo kar največ.

4. Trajnost in zeleno poslovanje

Vse pomembneje postaja, da pri delu upoštevamo tudi vpliv na okolje. Kar počnemo, ima namreč širši vpliv. Tudi vedenje strank odraža premik od iskanja najnižjih cen, do etičnih in moralnih zadržkov pri nakupovanju izdelkov spornega izvora.

Kako to vpliva na posel? Strankam bo vse bolj pomembno, da podjetja, s katerimi sodelujejo oz. od njih nakupujejo, delujejo etično, lokalno in odgovorno. To vključuje tudi brezpapirno poslovanje.

5. Umetna inteligenca

Nismo še na mestu, ko bi se morali bati, da nas bo tehnologija povsem nadomestila. V bližnji prihodnosti bo v ospredju predvsem sodelovanje med ljudmi in roboti – v obliki chatbotov na spletnih straneh, učečih algoritmov za priporočila v spletnih trgovinah in pametnih sesalcev.

V takih oblikah je umetna inteligenca veliko manj grozeča od scenarijev iz popularnih filmov. A prav tako uporabna – zato razmislite, kje v poslovanju vam lahko pride prav.

6. Manjša zvestoba strank

Stranke so zveste predvsem podjetjem, s katerimi si delijo vrednote. Če pri vas kupujejo zgolj zato, ker ste (trenutno) cenejši od konkurence, bodo odšli takoj, ko se bo pojavil ponudnik s še nižjo ceno.

Že dolgo je znana statistika, da je za podjetje v povprečju 5x ceneje posel skleniti z obstoječo stranko, kot pa da bi pridobilo novo. Pa še nekaj podatkov na to temo: če ste 5 % učinkovitejši pri zadrževanju strank, to lahko pomeni več kot 25 % povečanje prihodkov. Uspešnost pri prodaji obstoječim strankam je 60-70 %, medtem ko je prodaja novim strankam le 5-20 % uspešna. (vir)

Tudi zato bo v prihodnosti bistveno več poudarka na zadrževanju obstoječih strank in ne zgolj pridobivanju vedno novih.

In s tem povezana tudi naslednja točka …

7. Osebni pristop

Stranke ne želijo dobiti občutka, da so za vas zgolj številka. Zato je pomembno, da jim pokažete, da vam je mar. S poslušanjem (in upoštevanjem) njihovih povratnih informacij, iskreno željo pomagati, transparentnim delovanjem in avtentičnostjo.

8. Zasebnost in varovanje podatkov

Bolj ali manj neposredne grožnje varnosti osebnih podatkov so nam v zadnjih letih lahko dale misliti. Facebook in Cambridge Analytica sta poskrbela le za enega od bolj odmevnih škandalov, a to še zdaleč ni osamljeni incident.

Vse to prispeva k vse močnejšemu kolektivnemu zavedanju pomembnosti podatkov in skrbi za njihovo varnost. In posledično tudi ukrepom, kot sta evropski GDPR in slovenski ZVOP-2. Število uporabnikov spletnega brskalnika Brave, ki ponuja številne funkcionalnosti za varovanje podatkov uporabnikov, že 5 let zapored raste z 200 %.

Bodite torej pazljivi, kako ravnate s podatki svojih strank in odkriti glede namenov, za katere jih boste uporabljali.

Na spletni strani accbox.net najdete še dodatne 3 trende, ki jih prav tako ne gre zanemariti.

Pomembnost poznavanja trendov

Čeprav se morda zdi, da se vas omenjeni trendi ne tičejo, ali pa da so še daleč v prihodnosti, pa temu ni tako. Spremljanje, upoštevanje in prilagajanje tem spremembam bo ključ do dolgoročnega in uspešnega delovanja vašega podjetja.

Digitalizacija je rdeča nit prav vsakega od omenjenih trendov, zato ji velja nameniti čim več pozornosti. Če vas zanima, kako vam lahko pri tem pomagamo, izpolnite obrazec na tej povezavi.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRONET Kranj, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PRONET Kranj, d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRONET Kranj, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

Medic sistemi d.o.o.

Jerebova ulica 18, 8000 Novo mesto, Tel: 07 332 16 10
Kdo smo? Smo družinsko podjetje z več kot 35 letno tradicijo poslovanja.Smo informacijsko podjetje, ki skrbi za trajnostni razvoj kakovostne storitve in rešitev.Smo pravi ... Več