Računalništvo, telefonija
01.01.2014 12:09

Deli z drugimi:

Share

Najpomembnejši dogodki, ki so zaznamovali 2013

Uporabniki svetovnega spleta so bili leta 2103 najbolj zaskrbljeni nad dokumenti, ki jih je Edward Snowden izmaknil ameriški agenciji za nacionalno varnost NSA. Veliko zanimanja sta pritegnila tudi Microsoftov nakup podjetja Nokia in Googlova večpredstavnostna očala Glass.
Edward Snowden je nedvomno največja osebnost leta 2013!
Edward Snowden je nedvomno največja osebnost leta 2013!

Leto 2013 je bilo na področju računalništva več kot pestro, morda eno najbolj pestrih v zadnjem desetletju. Medtem ko so bralci Računalniških novic prebirali predvsem novice povezane s pametnimi mobilnimi telefoni, tabličnimi računalniki in digitalno denarno valuto Bitcoin (http://bit.ly/RN-2013), je svet v poletnih mesecih s strahom spremljal razkritja dokumentov, ki jih je Edward Snowden izmaknil ameriški agenciji za nacionalno varnost NSA. Ti dokumenti so dejansko pokazali, da lahko Američani spremljajo kogarkoli in kjerkoli.

Svet je »pretresla« tudi novica o nakupu podjetja Nokia s strani Microsofta. Na začetku septembra sta se podjetji namreč dogovorili, da bo podjetje iz Redmonda prevzel celoten oddelek mobilne telefonije finske družbe. Za prevzem glavnega proizvajalca mobilnikov Windows Phone bo računalniški gigant odštel 5,4 milijarde evrov, prevzem pa bo dokončan v začetku leta 2014. Microsoft bo ob uspešnem prevzemu postal lastnik vseh Nokiinih patentov na področju mobilne telefonije, kar mu bo omogočilo hitrejši, lažji in predvsem boljši razvoj sistema Windows Phone ter se bo lahko lažje zoperstavil Androidu in iOSu.

Veliko zanimanje med uporabniki svetovnega spleta je bilo namenjenega tudi Googlovim večpredstavnostnim očalom Glass. Ta je namreč mogoče povezati s pametnimi mobilnimi telefoni Android ter preko njih kar z govorom upravljati z večpredstavnostnim predvajalnikom, klici, digitalnim fotoaparatom in podobno. Googlova očala je mogoče uporabiti celo v vlogi praktičnega navigacijskega sistema, za zajem videoposnetkov, igranje iger in še mnogo več.


Prijavi napako v članku